Jump to main content
IndustriALL logotype
Article placeholder image

2. Kongressen

15 July, 2009

  1. Kongressen är IMFs högsta beslutande organ.
  2. Kongressen äger rum vid behov, dock minst vart fjärde år, och sammankallas av generalsekreteraren efter beslut av centralkommittén.
  3. Tid, plats och dagordning för kongressen fastställs av centralkommittén.
  4. Kallelsen till kongressen skall utfärdas senast fyra måna­der i förväg.
  5. Kongressen består av ombud för de nationella medlems­organisationerna.
  6. Varje medlemsorganisation beslutar själv om antalet kon­gressombud och står för deras kostnader. Medlemsorga­nisationer som behöver ekonomiskt stöd för att kunna re­presenteras bör i god tid före kongressen träffa en över­enskommelse om detta med generalsekreteraren.
  7. Ett ombud kan företräda flera av organisationerna i sitt land.
  8. En skriven fullmakt skall i så fall tillställas generalsek­rete­raren. Fullmakten skall vara undertecknad av den högste funktionären i medlemsorganisationen som över­låter sin representation.
  9. Varje medlemsorganisation som har uppfyllt sina ekonomiska för­plik­telser gentemot IMF har rösträtt under kongressen.
  10. För de första 200 000 medlemmarna har medlemsorganisatio­nerna rösträtt i enlighet med medlemsantalet. För medlemsantalet utöver 200 000 är rösträtten proportionell till avgiftsnivån i paragraf 7.
  11. Kongressen skall ta ställning till rapporter, motioner och resolutioner som inlämnas av medlemsorganisatio­nerna och exekutivkommittén.
  12. Rapporter och motioner som skall föreläggas kongres­sen måste vara generalsekreteraren till handa senast tre må­nader före kongressens början.
  13. Generalsekreteraren skall bringa dessa motioner till med­lemsorganisationernas kännedom i så god tid att de kan låta sina medlemmar ta del av dem före kongressen.
  14. Rapporter, motioner och resolutioner antas med enkel majoritet av behöriga röster. Stadgeändringar kräver två tredjedels majoritet av behöriga röster.
  15. Varje ordinarie kongress skall med enkel majoritet av de behöriga rösterna välja IMFs ordförande. som skall inneha en vald förtroendepost i sin organisation.
  16. Varje ordinarie kongress skall också med enkel majoritet av de behöriga rösterna välja IMFs generalsekreterare.
  17. Varje ordinarie kongress skall med enkel majoritet av de behöriga rösterna välja IMFs vice ordförande som skall inneha en vald förtroendepost i sin organisation.
  18. Varje ordinarie kongress skall också med enkel majoritet av rösterna välja en eller flera biträdande generalsekreterare för IMF.
  19. Varje ordinarie kongress skall också med enkel majoritet av de behöriga rösterna välja ledamöterna i exekutivkom­mittén.
  20. Varje ordinarie kongress skall också med enkel majoritet av de behöriga rösterna välja revisionskommitténs med­lemmar.
  21. Kongressen fastställer sin egen arbetsordning.