Jump to main content
IndustriALL logotype
Article placeholder image

3. Centralkommittén

15 July, 2009

  1. Centralkommittén består av ombud för medlemsorganisa­tioner som har uppfyllt sina förpliktelser gentemot IMF.
  2. IMFs ordförande, viceordförande, generalsekreterare och biträ­dande ge­neralsekreterare skall delta i alla centralkommittémöten.
  3. Centralkommittén skall ha ett ordinarie möte minst vartan­nat år. Den ansvarar för IMFs politik och verksamhet mel­lan kongresser.
  4. Ordföranden och generalsekreteraren kan med bifall av majoriteten av exekutivkommitténs ledamöter samman­kalla centralkommittén till extramöten.
  5. Centralkommittén har befogenhet att mellan kongresserna förrätta fyllnadsval av ordförande, generalsekreterare, vice ordförande eller biträdande generalsekreterare.Centralkommittén kan också mellan kongresser förrätta fyllnadsval i fall av vakanser i exekutivkommittén. Det­samma gäller revisionskommittén.
  6. Centralkommittén har befogenhet att välja ordförande för industri- och organisationsavdelningarna.
  7. Centralkommittén fastställer sin egen dagordning och sitt eget program
  8. Centralkommittén skall ha möjlighet att höja medlemsav­gifterna mellan kongresser (se paragraf 8.6.).
  9. Centralkommittén godkänner årsredovisningen som granskats av revisionskommittén (se paragraf 3.6.C) och beslutar om ansvarsfrihet för generalsekreteraren och ex­ekutivkommittén.
  10. Centralkommittén kan för att förbereda kongressens ar­bete bilda kommittéer som en stadgekommitté, resolu­tionskommitté och fullmaktskommitté. Under deras sam­man­sättning skall hänsyn tas till att de skall representera IMFs medlemskap på de olika kontinenterna på ett könsbalanserat sätt. Den slutliga samman­sättningen skall bekräftas av kongressen.
  11. Centralkommittén skall fastlägga riktlinjer för bildandet av regionala grupperingar och öppnandet av regionkontor för IMF och deras funktion.
  12. Rese- och delegationskostnader för ombud till central­kommittén betalas av respektive organisation. Medlems­organisationer som behöver ekonomiskt stöd för att kunna representeras bör i förväg träffa en överenskommelse om detta med generalsekreteraren.
  13. Centralkommittén beslutar om världsrådens och arbets­gruppers skyldigheter och befogenheter.
  14. Omröstningar i centralkommittén genomförs i enlighet med paragraf 3.2.I och J i dessa stadgar.