Jump to main content
IndustriALL logotype
Article placeholder image

ICEM antar fyraårsprogram

13 October, 2005

Medlemsavgifter: Från och med den 1 januari 2004 höjs medlemsavgiften från 2,1 CHF till 2,4 CHF per medlem. Den 1 januari år 2005, 2006 och 2007 höjs årsavgiften per person i enlighet med den inflation som råder i Belgien de åren.

Tilldelning av regionala säten/röstförfaranden: Artikel 19 ändras. Fördelningen av sätena mellan de olika länderna i varje region ska beslutas genom omröstning bland medlemsförbunden i den regionen, på grundval av ett genomsnittsvärde av det antal medlemmar för vilka avgift erlagts under de tre åren omedelbart före det år under vilket kongressen äger rum, eller som en procentsats för de organisationer som har anslutit sig till internationalen sedan den föregående kongressen.

Tidsperiod mellan kongresser: Nästa kongress, 2007, blir kongressmånaden åter november.

Minimiavgifter: Artikel 10 ändras och omnämnandet av minimiavgift under medlemsavgifter i kategori D tas bort.

Kategoriändring, Centraleuropa: En krisresolution godkändes genom underskrift av fem medlemsförbund från fem olika länder. Genom resolutionen godkändes att centraleuropeiska medlemsförbund flyttas över från kategori B till kategori C avseende medlemsavgifter.

Kärnkraft: En allmän motion om att ICEM främjar ”bästa metoder” i kärnkraftsindustrin för att säkerställa bästa möjliga skydd av hälsa, säkerhet och miljö. Denna ändrades för att även omfatta skrivningar som antogs vid ICEMs energikonferens i Rom, med avseende på att ICEM ska vända sig till IAEA (Atomic Energy Agency) och ILO för att få fram enhetliga normer i industrin.

ICEM ska medverka i världsfredsrörelsen: Genom en ändring vill ICEM uppmuntra sina regioner att ingå allianser med kampanjer för fred och social rättvisa. Ändringen uppmanar ICEMs styrelse att fastställa riktlinjer när det gäller sådana regionala allianser med utgångspunkt från ILOs nyckelkonventioner och ICEMs policyer, och att de respektive regionerna informerar ICEM om utvecklingen.

Arbetslagstiftning i Peru: En allmän motion som uppger att ICEM stödjer omedelbart godkännande av Perus nya arbetslagstiftning och uppmanar regeringen att följa specifika arbetslivsnormer, bland annat respekt för rätten att organisera sig, förhandla kollektivt och strejkrätten. Den uppmanar också Peru att ratificera ILOs konvention 176 om hälsa och säkerhet i gruvor, att multinationella gruvbolag respekterar miljön och att landets beskattning av gruvdrift helt och hållet distribueras på kommuner där mineralfyndigheterna utvinns.

ICEMs globala fackliga nätverk inom Rio Tinto: Resolution som fastställer att Rio Tinto-nätverket ska fortsätta sitt arbete för Rio Tinto-arbetares räkning och bibehålla en enad front i protest mot företagets antifackliga metoder.

Världsfattigdomen: Att ICEMs medlemmar utövar inflytande på sina nationella regeringar att utrota fattigdomen genom att stärka förutsättningarna för utvecklingssamarbete, särskilt genom att stödja beskattning på valutaspekulation.

Solidaritetspakt: Med den rörlighet bland arbetskraften som för närvarande råder, bör ICEM studera och bedöma behovet av att införa ett system som möjliggör för arbetare som flyttar mellan länder att få hjälp av och att ansluta sig till respektive fack i det nya landet.

Globala fackliga reserver: ICEM strävar efter att intensifiera globala fackliga kontakter med avseende på att främja samarbetet mellan nationella fackliga organisationer i tillverkningssektorn och efter att framtida fackliga strukturer ska göras till tema för diskussion vid globala fackliga konferenser. Dessutom ska en särskild studie genomföras för att belysa framgångsrika fackliga samarbeten och samgående och ett förslag till sådana sammanställs inför nästa möte med ICEMs styrelse.

Globala solidaritetsprojekt: Att ICEM inleder närmare samarbete med donatorer och att internationalen förbereder projekt än noggrannare samt att erfarenheter från olika projekt sprids till lämpliga partners. Prioritet ges, avseende sådana projekt, åt regional samordning och uppföljning samt att fackföreningar identifieras som partners för framtida samordning.

Globala avtal: Att arbetet med att uppnå globala avtal intensifieras och att nya fackliga nätverk skapas och befintliga nätverk stärks. Denna resolution uppmanar till att regionerna ska ta större ansvar för att övervaka och följa upp globala avtal.

Unga arbetare: Att ICEMs presidium får i uppdrag att utarbeta en strategi för att organisera och främja unga arbetares medverkan i ICEMs aktiviteter och strukturer. Resolutionen uppmanar också ICEM att inrätta en ungdomskommitté för att på så sätt uppmuntra uppföljning på lokal, regional och nationell nivå.

Planer för utbildning och träning: Att ICEMs presidium och styrelse överväger huruvida man bör inrätta en liten kommitté som får i uppdrag att genomföra projektarbete som rör utbildning och träning i olika aspekter av globaliseringen.

Burma: En resolution från de japanska medlemsförbunden som tydligt visar att ICEM fördömer militärjuntan för dess förtryckande regim med tvångsarbete och förnekande av demokratiska rättigheter, och som lovar att ICEM tillsammans med andra globala fackliga federationer kräver omedelbar frigivning av Aung San Suu Kyo och andra ledare i National League for Democracy of Burma vilka för närvarande hålls i förvar.

ICEMs solidaritet med Goodyeararbetare i Guatemala: Stöd till däckarbetarna vid Goodyear i Guatemala.

Arbetsgrupp för verksamhet efter kongressen: ICEMs tredje världskongress godkände och antog dokumentet med titeln Arbetsgrupp för verksamhet efter kongressen, i vilken sekretariatets prioriteringar för nästa fyraårsperiod uppges.

Resolution om Colombia (hänskjuten från kongressen till presidiet; presidiet godkände resolutionen 03/10/09): En bred resolution som uppmanar ICEM och andra internationaler att bistå med nödvändiga resurser för att höja medvetenheten om morden på arbetare och fackliga funktionärer i Colombia; som fördömer regeringens ställningstagande vid ILO 2003 att avslå förslaget om utredningsdelegation; som uppmanar landets gruv- och energiministerium att ändra sin privatiseringspolitik; som kritiserar och uppmanar den gula fackföreningen Fenosa vid Electri Costa och Electri Caribe att sluta med sin fackföreningsfientliga verksamhet; samt uppmanar att skapa ett nätverk för glasindustrin som en förberedelse för ett framtida globalt avtal.