Jump to main content
IndustriALL logotype
Article placeholder image

"Styrkan finns i vår enhet, inte i splittring"

27 May, 2009På tisdagsmorgonen vände sig IMFs nyvalda ordförande Berthold Huber direkt till ombuden på IMFs 32:a kongress, och tackade dem för deras förtroende. Han gjorde det också klart att de nu måste förena sina krafter för att kunna anta de utmaningar som fackföreningarna ställs inför.

GLOBALT: "Denna IMF-kongress i Göteborg är inte någon vanlig kongress, som äger rum under normala tider", sade Berthold Huber, som kongressombuden under måndagen hade valt till IMFs nya ordförande.

Huber tog i sitt tal upp finanskapitalismens förödande följder i nästan alla länder: "Miljoner arbetstagare oroar sig för sin existens, och miljoner har hamnat i misär." Därför, sade Huber, måste de beträda vägen framåt tillsammans, med en genuin internationell solidaritet. "Det internationella samfundet har ett ansvar för att det skapas anständiga socialförsäkringsnät i länder där det saknas sådana", sade Huber med hänvisning till den växande arbetslösheten i länder där arbetslösa inte får något stöd.

Huber, som är ordförande även för tyska IG Metall, uppmanade politikerna att tygla finansmarknaderna. "De måste underställas demokratisk reglering och övervakning. Finanskasinot måste stängas!", sade han. Dessutom ville IMF-ordföranden kombinera de internationella organisationernas befintliga regler i ett nytt juridiskt instrument. "Om vi lyckas, kommer man i reglerna för marknaderna äntligen att ta hänsyn även till arbetstagarnas intressen: trygga anställningar, de centrala ILO-normerna, socialskydd, reglerade arbetsvillkor och arbetsmarknadsrelationer, kort sagt: anständigt arbete."

IMF verkar för solidaritet i kampen för välstånd, rättvisa och social säkerhet för alla på denna jord, inte enbart de välbeställda. Det första kravet för att göra det, menade Huber, är öppenhet bland medlemsförbunden. "IMF är endast så starkt som vi gör det", underströk IMF-ordföranden, som ämnar göra ett betydande bidrag till att förstärka IMF.

För att kunna anta de framtida utmaningarna, sade Huber, krävs det fler globala fackliga nätverk, och mer verkningsfulla internationella ramavtal. Vi måste med förenade krafter bekämpa det otrygga arbetet, och verka för att de fackliga rättigheterna respekteras i alla länder. Det är också viktigt att förstärka IMFs regionala verksamheter, och sörja för en större medverkan från fackföreningarna på den södra hemisfären. Som IMF-ordförande Huber sade det i sitt anförande på tisdag, "Styrkan finns i vår enhet, inte i splittring."

Part 1

Part 2

Part 3