Jump to main content
IndustriALL logotype
Article placeholder image

PARAGRAF 2 - UPPDRAG

15 July, 2009

  1. För att uppnå dessa mål arbetar IMF för att bygga upp en stark internationell facklig rörelse som kan representera och främja ar­betstagarnas intressen i en ständigt expanderande global eko­nomi - en ekonomi som ännu inte rättar sig efter, för att inte tala om erkänner, bekräftar och genomdriver, arbetstagarnas rättigheter.
  2. IMF fastslår att social säkerhet och ständiga framsteg för arbetsta­garna endast kan uppnås med fackföreningarnas hjälp och genom kollektiva förhandlingar. IMF verkar därför för alla arbetstagares föreningsfrihet och rätt att bilda sina egna fackfö­reningar, för deras rätt att förhandla kollektivt och att sluta kollek­tivavtal, samt för de­ras rätt att strejka för att genomdriva sina krav.
  3. IMF stöder också alla anslutna fackliga organisationer, särskilt de i u-länderna, i deras ansträngningar för att uppnå en högre levnads­standard för arbetstagarna, samt för att främja den demokratiska, ekonomiska och sociala utvecklingen.
  4. IMF kämpar också för alla andra relaterade och internationellt erkända arbetsnormer, som rätten till en lön som det går att leva på, en säker och hälsosam arbetsmiljö och förbud mot diskrimi­ne­ring, barn- och tvångsarbete.
  5. IMF är redo att samarbeta med andra oberoende, självstyrande och demokratiska fackliga organisationer, som Internationella fackliga samorganisationen IFS och andra och andra globala fackliga organisationer för att verka för internationella fackliga mål. IMF verkar också för ett nära samarbete med icke-statliga organisationer som engage­rar sig för fackliga och andra mänskliga rättigheter.
  6. Specifika verksamheter inom IMF med dessa mål omfattar:
    1. att överallt stödja metallarbetares organiseringsansträng­ningar, särskilt i u-länderna och i länder där föreningsfri­heten och fria fackliga organisationers själva existens hotas
    2. att aktivt ge uttryck för metallarbetares ställningstaganden i internationella fackliga, politiska, sociala och ekonomiska frågor av betydelse för metallarbetare världen över, bland annat genom att uppvakta och göra framställningar till rele­vanta internationella fora som Världshandelsorganisatio­nen, Organisationen för ekono­miskt samarbete och utveckling och Internationella fackliga samorganisationen IFS.
    3. att fungera som katalysator och som en central för med­lemsförbunden för ett utbyte av information och material som behövs för att uppnå målen
    4. att ge moraliskt och praktiskt stöd och ledning i arbetet med att utarbeta kreativa och nyskapande strategier som kan an­vändas under ekonomiska, politiska och sociala konfliktsitu­ationer.