Jump to main content
IndustriALL logotype
Article placeholder image

Krav på rättvisa i Mexiko

7 May, 2009

I Mexiko bröt landets största gruvföretag, Grupo México, och Mexikos regering båda mot Mexikos lagar och internationella normer när de försökte krossa det IMF-anslutna nationella gruv- och metallarbetareförbundet SNTMMSRM.  

Förbundssekreterare avsatt av regeringen

I februari 2006 blev Napoleon Gomez Urrutia, den demokratiskt valde generalsekreteraren för gruvarbetareförbundet, regelstridigt avsatt från sin post, efter att ha kritiserat regeringen och Grupo Mexico med anledning av en tragisk gruvolycka i Pasta de Conchos, där 65 gruvarbetare dödades. Regeringen utsåg en ny generalsekreterare - som inte ens var medlem av förbundet - och lade alla SNTMMSRMs och Gomez tillgångar i beslag.

Utredningar om dessa händelser visade senare att regeringen hade använt förfalskade dokument, dolt bevis, och pressat ämbetsmän att utfärda grundlösa arresteringsbeslut mot den fackliga ledaren. Grupo México och regeringen försökte sedan att splittra förbundet, gav med en dags varsel förhandlingsrätt till ett gult fackförbund och anordnade "val" då arbetstagare pressades att ansluta sig till det gula förbundet.

Globala fackliga protester

IMF kritiserade kraftfullt denna kränkning av arbetstagarnas rättigheter och uppmanade Mexikos regering att upphöra med sina attacker mot SNTMMSRM. Fackliga organisationer över hela världen anordnade protester vid Mexikos ambassader och konsulat, och fördömde regeringens inblandning i de interna fackliga angelägenheterna.

IMF inledde också ett formellt klagomål mot Mexikos regering inom Internationella arbetsorganisationen på grundval av ILO-konvention 87. IMFs exekutivkommitté beslutade att utreda både omständigheterna kring gruvolyckan och regeringens ingripande i de fackliga angelägenheterna.

Gómez återinsattes formellt som förbundets generalsekreterare den 11 april 2007 efter att en federal mexikansk domstol fann att arbetsmarknadsministeriet hade överträtt sina befogenheter, och inte respekterat etablerade procedurer. Gómez befinner sig dock fortfarande i exil på grund av grundlösa kvarvarande åtal mot honom, och allvarliga hotelser mot honom och hans familj.

IMF och IMFs medlemsförbund fortsätter att stödja det mexikanska förbundet i dess kamp för oberoende och ett erkännande av arbetstagarnas rättigheter.

www.imfmetal.org/mexico