Jump to main content
IndustriALL logotype
Article placeholder image

En solidaritetstradition

6 May, 2009

Internationella Metallfederationen är en av de största och äldsta globala fackliga organisationerna.

IMF bildades i augusti 1893, då trettio medlemmar från metallindustriarbetareförbund i åtta länder träffades i ett litet hotell i Zürich, för att skapa en internationell byrå. Dessa tidiga medlemmar lade grunden för ett internationellt samarbete mellan alla fackförbund i metallindustrin i världen.

Organisering

Uppgifter som samlades in av byrån vid denna tid visar att metallarbetarnas sociala och ekonomiska villkor var mycket hårda. Arbetstiderna i Europa spände mellan 11,5 och 15 timmar per dag, och lönerna var mycket låga. Endast ett litet antal metallarbetare var organiserade, och facket var mycket fragmenterat på det nationella planet.

Från allra första början gick solidariteten mellan fackföreningar längre än till att man enbart utbytte information. Man stödde varandra:

  • De första tre åren bidrog brittiska metallarbetare med 1000 mark till bestickmakarna i Solingen, som genomförde en utdragen strejk.
  • Schweiziska metallarbetare bidrog med 100 schweizerfranc till gjuteriarbetare som genomförde stridsåtgärder i Nürnberg.
  • Tyska metallarbetare återgäldade senare tjänsten år 1897 när brittiska verkstadsarbetare kämpade för åttatimmarsdagen, och när gjuteriarbetare i Danmark som krävde högre löner lockoutades.
  • Man samlade in pengar överallt, och särskilt i Tyskland, och skapade en tradition av internationell solidaritet som har bidragit till att göra fackförbunden i metallindustrin mycket starkare, även idag.

Åtta timmars arbete, fritid och sömn

Början av 1900-talet kännetecknades av en snabb ekonomisk tillväxt i internationell handel och investeringar. Metallarbetare förstod vilken viktig strategisk roll IMF skulle kunna spela i arbetet för att skydda de mänskliga och fackliga rättigheterna. År 1893 fastslog IMFs första kongress:

"Vår strävan måste vara att förverkliga förstamajdemonstationernas paroll: åtta timmars arbete, åtta timmars fritid, åtta timmars sömn."

År 1904 beslutade de olika fackförbunden, nu i 11 länder, att bilda Internationella Metallfederationen (IMF).

IMFs mål har alltid varit:

  • att uppmuntra metallarbetarorganisationer att samarbeta i fackliga frågor
  • att stödja en facklig organisering i länder där facket är svagt
  • att fastställa riktlinjer för effektiva sympatiåtgärder under arbetskonflikter.