Jump to main content
IndustriALL logotype
Article placeholder image

Lokalavdelningen i CEP of Canada i behov av solidariskt stöd kring strejk

25 October, 2005

Kära besökare!

Tvisten har blivit löst sedan vi utfärdade detta upprop om solidaritet. Det behövs inte längre några åtgärder.

Tack för ditt stöd.

Sedan den 4 juni har fackföreningsmedlemmar i lokalavdelning 28 i Communications, Energy, Paperworkers (CEP) of Canada strejkat mot Invista vid en kemikaliefabrik i provinsen Ontario. Fabriken tillverkar nylonfibrer och Invista är en global avknoppning av DuPont, som köptes av amerikanska Koch Industries förra året.

Facket och ledningen för Invista hade ingått ett preliminärt avtal som skulle ha kunnat göra slut på strejken i september, men i den slutgiltiga uppgörelsen ingick ett avtal om återgång till arbetet som bland annat skulle ha avlägsnat anciennitetsreglerna.

De 380 fackföreningsmedlemmarna röstade för att förkasta detta förslag, helt enkelt för att deras jobb står på spel. Företagets protokoll för återgång till arbetet omfattade skrivningar som uppgav att om en arbetare inte kallats tillbaka i tjänst inom 12 dagar efter strejkens avslutande skulle han/hon vara friställd på obestämd tid. En stor del av fabriken stängdes helt under strejken. En uppstart är inte att vänta inom den närmaste tiden. Intervistas avsikt är att ruinera fackets hela anciennitetssystem.

I medlingsförhandlingar sedan avslaget har Intervista inte varit villiga att ändra detta hårda villkor.

ICEM uppmanar alla sina medlemmar att vidta två åtgärder:

1.) Skriv ett solidaritetsmeddelande till CEP, lokalavdelning 28, och uttryck er fackförenings stöd och uppskattning för deras modiga ställningstagande till skydd för en viktig del av alla fackföreningars kollektivavtal; och
2.) Protestera till Invista. Samma protest kan skickas till Invistas moderbolag, Koch Industries.

Vi bifogar mallbrev till båda som ni kan använda. Ändra gärna i breven som ni vill. Och skicka gärna en kopia av all korrespondens till ICEMs branschsekreterare för kemiindustrin, Michael Wolters, på [email protected].

Tack så mycket för ert samarbete.


More information on this dispute

ICEM Inbrief (3/10/2005)
CEP Members in Canada Reject Invista Contract

ICEM Inbrief (5/9/2005)
Invista Unions Rally Behind CEP at Canadian Chemical Plant Strike

ICEM InBrief (11/07/2005)
CEP Members Strike Former DuPont Plant in Canada


Jeff Walker
Ordförande och koncernchef:
Invista
41 23 East 37th Street North
Wichita, KS 67220
USA

Fax: +1-316-828.11.60
[email protected]

Och:

Charles Koch
Ordförande och koncernchef:
Koch Industries
4111 East 37th Street North
Wichita, KS 67220
USA

Fax: +1 316 828 57 39
[email protected]
och
[email protected]


Bäste (namn)

Jag skriver för att allvarligt protestera mot ert företags inställning till arbetsmarknadsrelationerna i Kanada. Vår fackförening har fått reda på en pågående strejk i provinsen Ontario som genomförs av Communications, Paperworkers (CEP), en viktig bundsförvant till vår fackförening.

Vi har förstått att en strejk vid en av era kemikaliefabriker i Ontario, som pågått sedan den 4 juni 2005, kunde ha kommit till avslut i september genom ett ömsesidigt acceptabelt arbetsavtal.

Istället försökte fabriksledningen att få med ett protokoll om återgång till arbetet som drastiskt skulle förändra anciennitetsstrukturen vid fabriken. Vi tar djupt avstånd från denna skymf mot arbetares rättigheter. Ett anciennitetssystem, särskilt i en kemikaliefabrik som kräver en hög grad av skicklighet och kunskap för säkerhet och produktivitet, är ett nödvändigt element på en välskött arbetsplats.

Vi riktar skarpa uppmaningar till er om att förändra ert företags hållning i den här frågan vid den drabbade arbetsplatsen i Kanada.

Högaktningsfullt  


Broder Steve Armstrong
CEP
Lokalavdelning 28
Highway 29, PO Box 231
Brockville, Ontario
CANADA K6V 5V2

Faxnummer: +1 613 498 1562 

Broder Armstrong och medlemmar i CEPs lokalavdelning 28
Vår fackförening har hört talas om er fem månader långa strejk mot kemikalieföretaget Invista genom vårt medlemskap i ICEM.

Vi skriver till er för att visa vår solidaritet och enighet med era medlemmar som strejkar av mycket goda skäl vid företaget i Kanada. Vi har förstått att ett arbetsavtal som skulle få ett slut på strejken nästan var klart, men att ledningen inkluderade en oacceptabel skrivning som allvarligt skulle skada era medlemmars anciennitetsskydd.
Principen med anciennitet i kollektivförhandlingssystemet är ett heligt villkor som säkerställer en systematisk och enhetlig utveckling för arbetskraften. Det säkerställer också högsta möjliga kvalitet avseende färdigheter och erfarenhet för arbetsgivaren och det är svårt att förstå varför ett företag som Invista skulle bortse från detta.

Vi vill återigen uttrycka vår solidaritet och hälsar från alla medlemmar i vår fackförening. Vi står bakom er i er strävan efter rättvisa på arbetsplatsen och skyddet av era rättmätiga arbetsregler.

Med solidariska hälsningar