Jump to main content
IndustriALL logotype
Article placeholder image

İngiltere Unilever işçileri emekli maaşlarını korumak için greve gidiyor

5 December, 2011

İngiltere'de şirketler, işçilerin emekli maaş planlarına saldırıda hükümetin taktiklerini takip ederken, işçiler ise emekli maaşlarını korumak için mücadele ediyorlar. Geçen hafta İngiltere Unilever'de örgütlü olan ICEM ve IUF ortak üyesi üç sendika grev kararı aldı.

Unilever firması mevcut üyeler için son maaş üzerinden emekli maaş planını tek taraflı olarak ortadan kaldırmaya, onun yerine uzun süre şirkete hizmet eden işçilerin tahmini emekli maaşlarında %40'lara varan kesintilere neden olacak meslekte ortalama ödeme sistemini getirmeye çalışıyor.

Firma zaten 2008 yılında işe yeni girenlerin son maaş üzerinden emekli maaşı planından yararlanmasını engelledi. Fakat 5000 mevcut üyeyi kapsayan bu plan büyük bir öfkeye neden oldu. Özellikle 2008'de yapılan eylem mevcut üyelerin ödentilerini korumuştu.

    

Eğer firma grevleri engellemek için hızlı bir şekilde harekete geçmezse 80 yıllık tarihinde karşılaşacağı en büyük grev ile yüz yüze gelecek ve ilk defa bir FTSE 100 (Londra Borsası'nda işlem gören) şirketi salt emeklilik ödentileri ile ilgili bir konuda bir grevle karşı karşıya kalacak.

Persil, Marmite gibi çok iyi bilinen ürünleri üreten 5000 işçi grev oylamasında olumlu oy kullandı. Unite sendikası üyelerinin %85'i, GMB sendikası üyelerinin %75'i ve USDAW üyelerinin büyük çoğunluğu 28 Kasım 2011 tarihinde yapılan oylamada grev yönünde oy verdiler. Grev muhtemelen Aralık ayı içerisinde 12 fabrikada uygulanacak.*

Sendika son maaş üzerinden emekli maaşı planı konusunda şirkete risklerin aşağıya çekilmesi için farklı alternatifler önedi. Fakat bu alternatifler Unilever yönetimi tarafından kabul görmedi.

Diğer taraftan bu ay Unilever tepe yöneticisi Paul Polman 1,069,986 £ pound değerinde hisse aldı.

Unilever, ABD'nin Illinois eyaleti Şikago kenti yakınında bulunan Melrose Park'taki Alberto Culver fabrikasını 2013 yılında kapatacağını, 600 işçinin işine son vererek istihdamı daraltacağını henüz ilan etti. ABD Birleşik Çelik İşçileri Sendikası Local 9777'nin örgütlü olduğu fabrika 50 yıllık bir tarihe sahip. Fabrika işçilerinin çoğu işletmeye uzun süre hizmet edenler arasında. Fabrikada VO5, TRESemme ve Nexxus şampuanları ve kremler ve St. Ives losyonları ve vücut temizleyicileri gibi iyi ürünlerin üretimi yapılıyor.

*Grev 9 Aralık'ta yapıldı. Sendikadan sonuca dair henüz bir açıklama yapılmadı.