Jump to main content
IndustriALL logotype
Article placeholder image

ICEMs insatser mot hiv/aids

8 September, 2005

Fakta

Över 40 miljoner människor lever med hiv/aids och av dessa är nästan 30 miljoner bosatta i Afrika söder om Sahara. Enbart under år 2003 dog 3 miljoner människor världen över i aids och ytterligare 5 miljoner blev hiv-positiva. Den kris som hiv och aids har skapat fortsätter att växa okontrollerat.

Sedan hiv/aids upptäcktes för bara drygt 20 år sedan har den medicinska vetenskapen gjort dramatiska framsteg. En smittad person som tar rätt antiretrovirala medel på rätt sätt kan leva i många år med en hög livskvalitet, men bara 5 procent av dem som behöver sådan behandling har idag tillgång till den. I Afrika söder om Sahara minskar denna andel till bråkdelen av en procent. Överföring av smitta från mor till barn går att förhindra men långt ifrån alla har tillgång till sådant smittskydd, och det verkar som om det kommer att dröja innan man får fram ett botemedel eller vaccin mot hiv/aids.

De tragedier som dödsfall och smärtsamma förluster innebär för familjer och vänner är omätbara. De höga dödstalen har vridit tillbaka klockan. Decenniers utveckling har omintetgjorts och den förväntade livslängden har förkortats betydligt. FNs millenniemål förefaller nu ligga längre bort än någonsin.

Hiv/aids – en fråga för facket

Två tredjedelar av de människor som lever med hiv/aids ingår i den formella arbetsstyrkan. Ytterligare 25 procent är ekonomiskt produktiva på annat sätt. Förlusten av produktiv kapacitet och färdigheter är en fråga av högsta prioritet och angelägenhet för arbetsmarknadens parter.

Fackföreningsrörelsen har länge försvarat arbetarna mot diskriminering och viktimisering och har kämpat för bättre arbetsförhållanden och ett anständigt liv för arbetarnas familjer. Pandemin äventyrar denna kamp och bidrar till att de ekonomiska och sociala skillnaderna ökar.

Med sin förankring på arbetsplatserna har fackföreningarna en unik möjlighet att göra en viktig insats i kampen mot hiv/aids. Vi är de enda organisationer som kan skydda arbetarnas rättigheter vad gäller sekretessbelagd testning, skydd mot diskriminering på arbetsplatsen och adekvat medicinsk behandling. I likhet med företag, lokala myndigheter och icke-statliga organisationer måste vi ta oss an denna uppgift.

Vi måste också se till att näringslivet fullgör sina åtaganden och håller sina löften om att skydda och stödja människor som lever med hiv/aids.

ICEM och hiv/aids

Som den ledande globala fackliga federationen för energi-, gruv- och mineralutvinningsindustrierna har vi en unik ställning i den fackliga kampen mot hiv/aids. ICEM organiserar arbetare inom några av de ekonomiska sektorer som är hårdast drabbade. ICEMs medlemsförbund organiserar också kemiarbetare inom de stora läkemedelstillverkarna. Våra 11 globala avtal ger oss möjlighet att engagera multinationella bolag i insatserna för att stoppa smittspridningen och tillhandahålla behandling.

Vidare har ett antal av ICEMs medlemsförbund slutit formella avtal med stora gruvbolag om proaktiv utbildning och medvetandehöjande program och i några fall även om inrättandet av vårdcentraler.

Internationalen kan utnyttja medlemsförbundens bästa metoder för att engagera företag och genomföra innovativa arbetsplatsinitiativ och projekt.

Vart vill vi komma?

Att engagera sig i kampen mot hiv/aids är inte ett frivilligt val utan en nödvändighet. Fackförbunden och de internationella federationerna är de enda organisationer som kan nå fram till arbetsplatserna. ICEM kommer i sin nuvarande och framtida verksamhet att koncentrera sig på de områden där vi kan göra en reell insats och undvika sådana aktiviteter som andra är bättre skickade att hantera.

Hit vill vi komma:

  • Fungerande vårdcentraler som ger en grundläggande infrastruktur för behandling finns på plats och är tillgängliga för arbetarna, deras familjemedlemmar och människorna i samhällena runt de stora arbetsplatserna.
  • Relationer har upprättats med nya givare och ytterligare finansiering har säkrats.
  • Den nationella och regionala samordningen i Afrika söder om Sahara har förstärkts.
  • Nationella samordnare har utbildats. De utbyter information om fackliga strategier och arbetar för dem i sina respektive länder och fackförbund.
  • Samordnare på regional och nationell nivå utvecklar facklig kompetens och genomför medvetandehöjande kampanjer på arbetsplatserna.
  • Förhandlare och fackliga funktionärer har utbildats för att förhandla om kollektivavtal som innehåller villkor om skydd, icke-diskriminering och sjukvård.
  • ICEMs webbsidas länk till hiv/aids fungerar och material uppdateras.
  • ICEM-material produceras och distribueras, och information från relevanta källor publiceras.
  • Aktiviteterna har spridits till andra delar av världen.

Vad gör ICEM nu?

ICEMs program Global och Afrika hiv/aids löper under två år, 2005 och 2006. Våra mål är:

  • Att utarbeta 2–3 pilotprojekt:
    - Med tanke på bristen på medicinsk infrastruktur i Afrika innebär den första punkten ovan att vårdcentraler inrättas av företag, främst gruvbolag, vid de större anläggningarna för att ge arbetstagarna och deras familjer, samt de samhällen där de är verksamma, en fungerande medicinsk service.
    - Tillgång till kvalificerad vårdpersonal och utbildade fackliga funktionärer som kan sprida information om och tillhandahålla frivillig testning och rådgivning.
    - Se till att dessa vårdcentraler får tillgång till billiga läkemedel.
  • Att identifiera internationella finansieringsmekanismer för arbetsplatsinitiativ och internationalens mer vittgående arbete på hiv/aids-området.
  • Att genom information och vägledning öka medlemsförbundens tillgång till sådan finansiering.
  • Att stärka medlemsförbundens förmåga att på arbetsplatsnivå utveckla och genomföra hiv/aids-initiativ som kvalificerar sig för sådan finansiering.

Afrikaprojektet, som inleddes i slutet av 2004, kommer att pågå i minst två år till. Dess huvudmål är att

  • bygga ett nätverk av nationella hiv/aids-samordnare i Afrika söder om Sahara,
  • jämföra och utbyta information om fackliga strategier för att hantera pandemin,
  • ta fram kollektivavtalsvillkor som skyddar arbetstagarna och ger dem tillgång till bl.a. sjukvård,
  • utbilda förhandlare och fackliga funktionärer för denna uppgift,
  • utveckla facklig kompetens i att genomföra medvetandehöjande kampanjer på arbetsplatsen.

Ett av det globala projektets mål är också att utforska möjligheterna att utvidga aktiviteterna till andra delar av världen.

Som ett led i de båda programmen kommer ICEM att tillhandahålla medlemsförbunden följande:

  • Arbetsplatsguide om hiv/aids.
  • Råd om bildandet av partnerskap och om finansieringskällor för arbetsplatsinitiativ.
  • Information om relevanta mellanstatliga och icke-statliga organisationer och om andra globala fackliga federationer som har prioriterat kampen mot hiv/aids och som har producerat användbart material.
  • ILO-reglerna om hiv/aids och arbetslivet är vägledande för fackligt arbete på hiv/aids-området. De ger praktiska riktlinjer för hur fackföreningar kan formulera och införa arbetsplatsstrategier. Utbildningshandboken för genomförandet av reglerna är ett värdefullt instrument för vårt arbete.
  • Råd och information om företag som har egna riktlinjer, strategier och fallstudier om hiv/aids. Exempelvis om medlemsföretagen i World Economic Forums Global Health Initiative och Global Business Coalition

All denna information kommer att finnas på ICEMs webbsida. Det går bra att kontakta den globala hiv/aids-samordnaren på [email protected].


ICEM och medlemsförbunden kan göra en viktig insats!