Jump to main content
IndustriALL logotype
Article placeholder image

Öppenhet, demokrati och allas medverkan

26 May, 2009IMFs nya generalsekreterare Jyrki Raina sade att IMF kommer att bedriva en enhetlig politik: IMFs handlingsprogram för perioden 2009-2013.

GLOBALT: "Min ledningsstil bygger på öppenhet, demokrati, samråd och medverkan från hela IMF-familjen", sade Jyrki Raina i sitt första tal som generalsekreterare för IMF, till de mer än 800 ombuden som deltar i IMF-kongressen.

Raina sade att IMF kommer att bedriva en enhetlig politik: "IMFs handlingsprogram för perioden 2009-2013, som ni, ombuden till kongressen, kommer att debattera och lägga fast idag och i morgon." Han tillade att IMF måste agera kraftfullare, bygga upp starka fackförbund, organisera de som ännu är oorganiserade, försvara arbetstagarnas rättigheter med nyskapande kampanjer och verka för jämställdhet och anständigt arbete.

Raina talade om den ekonomiska krisen och om att vi måste verka för ett hållbart samhälle - och att fackföreningarna måste medverka till förändringsarbetet. "Vi har idag en historisk möjlighet att förändra den rådande modellen och införa en annan, med ett verkligt utvecklingsprogram för social rättvisa, åtgärder mot fattigdom, rättvisa regler för handel och investeringar och trygga anställningsförhållanden."

Raina såg frågan om otryggt arbete som en prioritet för IMF. Han noterade att mellan 50 och 80 procent av anställningarna i ett typiskt u-land var informella, och att det atypiska arbetet även på andra håll spred sig snabbt. Han varnade för att fasta jobb skulle ersättas med otrygga anställningar när ekonomin återhämtade sig. "Vi behöver en slagkraftig, utbredd global kampanj mot otryggt arbete, i vilken människor kan engagera sig i gemensamma aktioner, och utnyttja IMFs och de globala fackliga organisationernas alla möjligheter."

Att organisera de som ännu inte var organiserade var en annan central fråga som Jyrki Raina tog upp. "Vår styrka, idag och i framtiden, beror på vår förmåga att organisera arbetstagarna, att förhandla om kollektivavtal och att förena våra krafter under svåra tider."

Han underströk att han ville verka för en regional balans inom IMF och för att aktivt informera och involvera medlemsförbunden runtom i världen i IMFs arbete.

Part 1

Part 2

Part 3

Part 4