Jump to main content
IndustriALL logotype
Article placeholder image

FÖRORD

31 August, 2009

Under processen för att utarbeta ett nytt handlingsprogram ser vi Internationella Metallfederationens starka sidor. Vi kan se att det som förenar oss är mycket viktigare än det som skiljer oss åt. I dagens gränslösa värld har vi gemensamma erfarenheter och problem, och vi gör en gemensam analys av situationen som arbetstagarna står inför världen över.

Denna gemensamma grund gör att IMF-familjen kan besluta om vilken väg vi skall gå för att tackla problemen som metallarbetare brottas med dagligen.

Faktumet att detta handlingsprogram antogs mitt under en global ekonomisk kris är inte utan betydelse. Vi behövde dock inte den globala krisen för att förstå att den nyliberala modellen, som dominerat världen, har varit förödande för arbetstagarnas rättigheter och sociala utveckling.

Detta handlingsprogram för IMF, som antogs av den 32:a kongressen, lägger större vikt vid konkreta aktioner, och på vad IMF-förbunden kan åstadkomma tillsammans, med global solidaritet. För att maximera vårt inflytande måste vi mobilisera styrkorna i hela IMF-familjen.

Vi måste överallt investera större resurser i organiseringsarbetet. Vi kommer att systematiskt inrikta oss på transnationella företag som inte vill låta arbetstagarna utöva sina grundläggande rättigheter.

Kampanjen mot otryggt arbete tar form i detta dokument. Där bekräftas det också att vi måste säga och göra mer i frågan om hållbar utveckling och för att bekämpa den globala uppvärmningen.

Att bygga upp fackliga nätverk i transnationella företag skapar möjligheter till informationsutbyten och gemensamma aktioner för att säkerställa att företagen beter sig anständigt, var de än bedriver sin verksamhet. Fackliga utvecklingsprogram hjälper oss att förstärka fackföreningarna på platser där de är svaga.

Handlingsprogrammet innehåller entusiasmerande och tuffa nya engagemang för IMF-förbunden, om att svara med konkreta och slagkraftiga verksamheter för att bygga upp starkare fackföreningar, och när arbetstagarnas rättigheter kränks. Om vi arbetar tillsammans för att genomföra detta handlingsprogram kan vi fullgöra vår uppgift.

Solidaritetshälsningar,

Jyrki Raina,
IMFs generalsekreterare

juni 2009