Jump to main content
IndustriALL logotype
Article placeholder image

En global organisation för globala utmaningar

6 May, 2009

Alltifrån teknik och kommunikationer, till handel, ekonomi och politik - världen genomgår snabba förändringar. Följderna av den snabba globaliseringen har en direkt inverkan på arbetstagarna runtom i världen, och deras dagliga arbete och familjeliv.

De centrala utmaningar som fackföreningarna står inför idag handlar om att se till att globaliseringen tjänar människorna, snarare än att den förslavar arbetstagarna, om att försvara deras rättigheter gentemot allt mer centraliserade maktorgan.

Internationella Metallfederationen (IMF) är ett världsomspännande förbund av nationella fackförbund i metallindustrin. Vårt jobb är att främja solidariteten över nationsgränserna mellan arbetare och tjänstemän i viktiga industrisektorer, och att höja lönerna och förbättra arbetsvillkoren för miljoner människor.

"Vår styrka, idag och i framtiden, beror på vår förmåga att organisera arbetstagarna, att förhandla om kollektivavtal och att förena våra krafter under svåra tider."

Jyrki Raina
IMFs generalsekreterare
  
"Att omvandla en nationell utgångspunkt till policy har begränsad effekt för fackliga organisationer nuförtiden. Vi måste följa upp med fler aktiviteter baserade på internationellt samarbete och solidaritet. Trots våra nationella olikheter finns det mer som förenar oss än skiljer oss."

Berthold Huber
IMFs ordförande

Facket idag - mer relevant än någonsin

Fackföreningarna konfronteras med nya och svåra utmaningar i samband med den ekonomiska globaliseringen. Modern teknik har suddat ut geografiska gränser och ökat förändringstakten i industrin. För tjugo år sedan var det svårt för företagen att flytta tillverkning från ett land till ett annat. Idag kan det göras snabbt och enkelt. Drivkraften bakom denna förändring är jagandet efter allt billigare tillverkning.

Varje utflyttningsbeslut påverkar arbetstagare och deras familjer, och det är därför vi tror att de internationella fackliga verksamheterna är relevantare än någonsin.