Jump to main content
IndustriALL logotype
Article placeholder image

3.4.1 Förstärk den fackliga solidariteten och sam-arbetet i branscher och transnationella företag

1 September, 2009

En nyckelroll för IMF är att verka för en fungerande solidaritet och ett samarbete mellan medlemsför­bund i transnationella metallindustriföretag, och sörja för lika villkor för arbetstagar­na som höjer sig betydligt över miniminormerna. För att uppnå det måste IMF och medlemsförbunden aktivt engagera arbetstagarna i transnationella företag och deras leveranskedjor, och ge dem möjlighet att delta i det dagliga fackliga arbetet och i gränsöverskridande verksamheter.

Att ständigt arbeta med att bygga upp relationer och förstärka solidariteten med fackliga representanter från olika länder ökar medlemsförbundens förmåga att agera tillsammans under kriser, som när arbetstagarnas rättigheter kränks, under kollektiva förhandlingar, när det sker massuppsägningar, eller i fall av omstruktureringar, så att arbetstagare inte spelas ut mot varandra. IMF använder sig av globala fackliga nätverk och IMFs globala koncernråd för att öka förmågan till samarbete för att försvara arbetstagarnas intressen över nationsgränserna.

Närhelst ett transnationellt företag meddelar att man tänker säga upp eller försämra arbetsvillkoren i ett land, och arbetstagarna och deras direkt berörda fackföreningar aktivt motsätter sig dessa förändringar, kommer IMF att samordna sympatiaktioner i alla länder där det transnationella företaget bedriver verksamheter. Några sådana sympatiaktioner är informationskampanjer med inriktning på arbetstagare och samhället i stort, ett engagemang från alla fackförbund att inte acceptera en överföring av tillverkning från ett land där det pågår stridsåtgärder till ett annat, protestdemonstrationer i de olika länderna där företaget verkar, och när det är möjligt, ett avbrott av tillverkning eller leveranser. Under dessa solidaritetskampanjer kommer fackförbundet i företagets hemland att spela en avgörande roll.

Detta är särskilt viktigt för att bygga upp solidariteten med arbetstagare i länder som Kina, som strävar efter rättigheter och efter oberoende och demokratiska fackförbund. I detta sammanhang är det också viktigt att inleda dis­kussioner med organisationer utanför IMF, som den kinesiska huvudorganisationen ACFTU och dess metallindustriorganisationer.

Ett annat steg är att institutionalisera nätverk och IMFs globala koncernråd för att skapa representativa, fungerande, ekonomiskt hållbara och fackligt organiserade globala strukturer för representation av arbetstagarna. I detta syfte kommer IMF att utnyttja erfarenheter som gjorts med företagsspecifikt internationellt samarbete i alla regioner.

IMF fortsätter att verka för att det bildas globala koncernråd i transnationella företag. Finansieringen av dessa råd skall om möjligt bli föremål för förhandlingar med företagets ledning, utan att man kompromissar om fackets medverkan och kontroll. Företagsledningen bör spela en roll i dessa råd, genom att regelbundet delta i möten och genom att informera om företagets situation, politik och investeringar.

IMF-råden skall underbyggas av fackliga nätverk bestående av ansvariga fack­liga samordnare från olika länder eller lokala områden där företaget har anläggningar. Dessa nätverk skall sörja för att alla fackföreningar deltar i informationsutbytet.

I företag som Volkswagen, Daimler, SKF och Rolls Royce har det redan bildats arbetstagarrepresentationer eller koncernråd som består av representanter för anställda. De förhandlades fram med och finansieras av företaget. Fackföreningarna kan vara involverade genom ett avtal eller stödjande fackliga nätverk. IMF-förbund engagerar sig i dessa koncernråd för att främja IMFs politik.

Den viktigaste fördelen med detta företagsrelaterade, nationella, regionala och internationella samarbete är faktumet att fackliga representanter i enskilda företag kan utbyta information och göra överenskommelser. På så sätt kan verksamheter i nationella och lokala arbetstagarrepresentationer samordnas internationellt. Nätverken, de globala koncernråden och IMF-råden utgör därigenom ett solidariskt svar på lokaliseringskonkurrensen.

IMF kommer att stödja och anordna utbildningsverksamheter för att utrusta fackliga representanter på företagsnivå och fackliga funktionärer med ansvar för transnationella företag med internationella och interkulturella kompetenser. Målet är ett effektivt samarbete på företagsnivå. Kommunikationen mellan fackliga representanter på företagsnivå och deras nationella fackförbund måste organiseras med hänsyn till möjligheterna som står till buds i de olika länderna (till exempel av fackliga funktionärer med ansvar för enskilda sektorer eller företag).

Fackliga nätverk, och globala personalråd, koncernråd eller IMF-råd, kan utvecklas till förhandlingsorgan. IMF kan stödja detta när det finns en tillräcklig facklig styrka, när det finns ett mandat från fackförbunden och dessa är involverade, och när tydliga riktlinjer från IMF följs. Tidigare erfarenheter och debatter har visat att det krävs att IMF diskuterar och definierar riktlinjer för arbetet i företagsnätverk. Man bör överväga att inrikta resurserna och ansträngningarna på ett antal nyckelföretag som fördelar sig över ett antal olika sektorer och länder.

Fackliga nätverk och IMFs globala koncernråd verkar inom det bredare sammanhang som utgörs av IMFs branschverksamheter, och måste beakta de olika strukturerna i produktionskedjorna, och konkurrensen i metallindustrin. Branschverksamheterna sammanför arbetstagare i företag som konkurrerar med varandra för att diskutera olika utvecklingar och för att söka efter gemensamma ståndpunkter och strategier. Dessa strategier bör tackla försök från företagsledningen att åstadkomma konkurrens mellan arbetstagarna i sektorn.

IMFs regionala branschmöten förbättrar samordningen genom att kombinera före­tags- och branschforum för arbetstagarna, med sikte på att stödja globala verksam­heter. En utveckling av branschverksam­heterna och det regionala arbetet för en konsekvent respons på utmaningarna som arbetsta­garna i branschen står inför underlättas av att man samtidigt förstärker de fackliga banden på företagsnivån, på grundval av en utvärdering av det redan genomförda arbetet.

I vissa länder erbjuder arbetstagarnas kapital, i form av pensionsfonder, en möjlighet att påverka de transnationella företagen. IMF-förbunden, i synnerhet de i de transnationella företagens hemländer, har också en varierande uppsättning nationella medel för att påverka bolagsstyrningen. Dessa medel kan användas för att främja och skydda arbetstagarnas och de fackliga rättigheterna längs globala produktionskedjor, för att bekämpa korruption i företagen, och för att verka för social ansvarsskyldighet för företagen.

Globala kampanjer mot transnationella företag som ständigt kränker arbetstagarnas och de fackliga rättigheterna är viktiga för att främja arbetstagarnas intressen. Det förutsätter ett stöd från IMF-förbunden, globala koncernråd, aktionsgrupper och nätverk, och att man utnyttjar olika kommunikationsstrategier och strategier för arbetstagarnas kapital.

För att förstärka den fackliga solidariteten och det fackliga samarbetet tvärsöver sektorer och transnatio­nella företag kommer IMF att:

•·        pressa transnationella företag att ta ansvar för arbetsförhållandena i deras verksamheter och i deras leveranskedjor, och att undanröja hinder mot föreningsfriheten;

•·        bygga upp den ömsesidiga insikten bland medlemsförbund med verksamhet i transnationella metallindustriföretag om att man måste sörja för lika villkor för arbetstagarna som höjer sig betydligt över miniminormerna;

•·        utveckla en strategi, arbetsmetoder och verktyg för nätverk i transnationella företag, som bygger på en kritisk analys av befintliga nätverk, koncernråd och tillgängliga resurser i vart och ett av de större transnationella företagen; exekutivkommittén skall utarbeta riktlinjer som skall ingå i strategin för arbetet i företagsnätverk och som beskriver vilken roll som skall spelas av fackförbund i de transnationella företagens hemländer, av IMF och av andra medlemsförbund, hur man skall undvika att kontrolleras av företaget, hur man skall bygga upp de nationella förbundens roller, och verktyg och protokoll för kommunikation och aktioner; strategin kommer att fokusera resurser och ansträngningar på ett antal viktiga företag, som fördelar sig mellan olika sektorer och länder;

•·        hjälpa medlemsförbund att bilda och samordna globala fackliga nätverk i transnationella företag och på branschnivå som representanter för arbetstagarna på anläggningsnivå kan utnyttja för regelbundna gränsöverskridande informationsutbyten och samråd;

•·        samordna verksamheter och utveckla utbildnings- och informationsmaterial för att bygga upp det ömsesidiga förtroendet och solidariteten enligt mottot "enade vi stå, söndrade vi falla";

•·        utveckla nätverk för ett informationsutbyte och aktioner som skall vara effektiva, precisa, öppna för medverkan, och komma i rätt tid;

•·        samla, analysera och sprida information om metallindustrierna, med särskild in­riktning på företag och industrisektorer med många arbetstagare och medlemmar, och som täcker in kollektiva förhandlingar, teknikförändringar, ny organisation av produktionen, arbetstider, löner och klassifikationssystem samt stridsåtgärder;

•·        arbeta genom TUAC och IFS för att ytterligare förstärka mekanismerna för att påverka bolagsstyrningen och verka för socialt ansvarsfulla investeringsplaner i pensionsfonder;

•·        samarbeta med andra globala fackliga organisationer, IFS och TUAC för att strukturer för en facklig representation med rättigheter till information och samråd på det globala planet uttryckligen skall erkännas av ILO och i internationella lagar och regler.

                   IMF-förbund kommer att:

•·        sörja för tekniskt och politiskt stöd för att bygga upp och förstärka nätverken och för att möjliggöra en framgångsrik internationell samordning av informationen som kommer från de nationella och regionala nivåerna;

•·        engagera medlemmar på det nationella planet till att bygga upp det ömsesidiga förtroendet och solidariteten för att sörja för en internationell ansats till arbetstagarnas och de fackliga rättigheterna när man bildar front mot företagens strategier, som under transnationella omstruktureringsprocesser.