Jump to main content
IndustriALL logotype
Article placeholder image

3.1.2 Verka för nationell facklig enhet

31 August, 2009

I länder där nationella fackförbund är sårbara eller där de oftast är företagsbaserade kommer IMF att arbeta med medlemsförbunden för att främja nationell enhet och starkare nationella strukturer. Det omfattar arbete med strategier för att förhindra att arbetstagarnas organisationer spelas ut mot varandra eller görs beroende av företags­ledningar. Med hjälp av verktyg som länderråd kommer IMF att motverka konkur­rens och uppmuntra till samarbete och solidaritet mellan arbetstagare.

Eftersom starka nationella fackförbund ofta har mycket olika historisk bakgrund är det nödvändigt att verka för enhet även när det inte är realistiskt att verka för en förening i ett enda nationellt förbund. IMF kommer att inrikta sig på att fackförbun­den vi stöder skall ha förmåga att organisera, förhandla och satsa på arbete på det nationella planet, och på att olika fackförbund i ett land skall arbetar i samförstånd i alla metallarbetares intresse.

I länder där arbetsrätten inte tillåter nationella fackförbund kommer IMF att arbeta med nationella huvudorganisationer, andra globala fackliga organisationer och IFS för att hjälpa arbetstagarna och deras fackföreningar att upphäva lagar som hindrar arbetstagarna från att bilda nationella fackförbund.

För att hjälpa medlemsförbunden att uppnå nationell enhet kommer IMF att:

•·        utnyttja IMFs länderråd för att bygga upp enheten och solidariteten;

•·        inrikta sina fackliga uppbyggnadsverksamheter i länder där medlemsförbunden som är aktiva i transnationella företag framför allt är företagsbaserade, på att förstärka nationella strukturer, och på att bygga upp enheten mellan fackförbunden genom att uppmuntra till fackliga strukturförändringar.

IMF-förbund kommer att:

•·        arbeta med andra medlemsförbund på det nationella planet för att skapa gemensamma ställningstaganden och plattformar i frågor som berör metallarbetare, i synnerhet kollektiva förhandlingar.