Jump to main content
IndustriALL logotype
Article placeholder image

Meksika sendikal hareketi için eylem günleri başlıyor.

14 February, 2011

 


Meksika'daki sendikal hak ihlallerini protesto etmek için 14-19 Şubat 2011 tarihleri arasında bütün dünyada yapılması planlanan eylemler başladı. LabourStart web sayfasını kullanarak Meksika hükümetine kampanyayı desteklediğinizi iletebilirsiniz.

Bugün sendikacılardan oluşan uluslararası bir heyet Cenevre'de bulunan Meksika'nın Birleşmiş Milletler büyükelçisi Gomez Camacho ile bir araya geldi. Heyet küresel kampanya çerçevesinde taleplerini iletti. Yaklaşık 60 sendika aktivisti Meksika sendikal hareketini desteklemek için oradaydı.

Büyükelçiliğin önünde protestolar devam ederken ICEM Genel Sekreteri Manfred Warda, IMF Genel Sekreter Yardımcısı Fernando Lopes ve UN SCORE Müdürü Adriana Rosenzvaig Büyükelçi ile bir görüşme yaptı.

Adriana Rosenzvaig, Manfred Warda, Fernando Lopes

Warda, Camacho ile yapılan 1 saat 20 dakikalık toplantıda konu hakkında Büyükelçiye gerekli bilgiyi verdiğini belirterek Büyükelçinin aşina olmadığı tek konunun “koruma sözleşmeleri” olduğunu söyledi. Warda koruma sözleşmelerinin sendikal hakları nasıl ihlal ettiğini Büyükelçiye açıklamak zorunda kaldıklarının altını çizdi.

Sendikaların 31 Ocak 2011 tarihinde Mexico City'de yaptığı ve 50000 kişinin katıldığı güçlü yürüyüşle Calderon hükümetinin baskıcı politikaları protesto edildi. Maden İşçileri sendikası, Elektrik İşçileri sendikası ve pilot, öğretmen ve işçi örgütleri ile birlikte siyasi, sosyal ve ekonomik değişim çağrısı yaptı.

Calderon hükümeti küresel sendikal hareketin çağrılarına kulak vermeli ve Meksika'daki sendikal hak ihlallerine son vermelidir.

Bu hafta içinde 30'u aşkın ülkede ICEM, IMF, ITF ve UNI üye sendikaları üstörgütleri ile koordineli bir şekilde gösteriler yapacak ve ülkelerinde bulunan Meksika Büyükelçileri ile görüşecekler.

Cenevre polisi ICEM'den Tom Grinter'e ve UNIA'dan Luis Blanco'a yürüyüş iznini soruyor.

Protesto gösterilerinin mümkün olmadığı yerlerde sendikalar Meksika Büyükelçiliklerine protesto mektupları göndererek taleplerini iletecekler.

Planlanan eylemler:

Avustralya: 15 Şubat'ta Avustralya sendikalarının desteği ile bir öğlen yemeği organize edilecek. 18 Şubat'ta Avustralya Sendikalar Konseyi ACTU tarafından koordine edilen ve Avustralya Yapı Orman Maden ve Enerji Sendikası CFMEU, Avustralya İmalat İşçileri Sendikası AMWU, Avustralya Liman Sendikası MUA , Avustralya İşçileri Sendikası AWU ve diğer sendikalar tarafından desteklenen bir yürüyüş ve Meksika Büyükelçisi ile bir görüşme planlanıyor. Yarın AWU'nun iki yılda bir yaptığı delegeler konferansında IMF Genel Sekreteri Jyrki Raina kampanya konusunda katılımcılara seslenecek.

Kanada: Kanada Emek Kongresi'nin koordinasyon desteği ile Kanada Haberleşme Enerji ve Kağıt İşçileri Sendikası CEP, Kanada Otomotiv İşçileri Sendikası CAW, Nakliyat İşçileri Sendikası TWU ve Çelik İşçileri Sendikası USW; Ottowa, Toronto, Montreal ve Vancouver'de eylemler yapacak. Meksika'nın Kanada Büyükelçisi ile de bir görüşme yapılacak. Koşullara bağlı olarak yerellerde de gösterile yapılacak.

Fransa: Fransa'da sendikacılardan oluşacak bir heyet  Meksika'nın Paris'teki Büyükelçiliği'ni ziyaret edecek. Bununla birlikte, yöneticilerle varolan ilişkiler çerçevesinde Fransa sendikaları Meksika'da faaliyet yürüten Fransız çokulusluları ile sendikalar, toplu sözleşmeler, ücretler ve çalışma koşulları çerçevesinde iletişime geçecekler.

Meksika: Meksika'da sendikalar hafta boyunca eylem yapmayı planlıyor. Başkentte basın konferansı, eylem yapılan ülkelerin konsoloslukları önünde eylemler ve 19 Şubat'ta bir yürüyüş ve seminer. Meksika Maden İşçileri Sendikası, Pasta de Conchos'da bir düzine etkinlik planlıyor. Sendika yine güçlü olduğu bölgelerde eylemler yapacak .

Hollanda: FNV Bondgenoten küresel eylem haftasında sendikal özgürlük kampanyasına devam ediyor. Bu kampanya basın etkinliklerini öngörüyor ve Meksika'da faaliyet yürüten ve koruma sözleşmesi yapan 5 Hollanda çokuluslusundan sendika ile diyaloğa geçmesini talep ediyor. Bu çokuluslular: AkzoNobel, Heineken, ING, Philips ve Unilever.

Rusya: Rusya'da sendikalar Meksika Büyükelçiği önünde durumu protesto etmeye karar verdi. Yine Meksika Büyükelçisine protesto mektubu ve konu ile ilgili basın açıklamaları verilecek.

Türkiye: Türkiye'de sendikalar Meksika Büyükelçiliği'ni ziyaret için üyelerini harekete geçiriyor. Büyükelçiye protesto mektubu iletilerek Büyükelçilik önünde eylem yapılacak.

ABD: AFL-CIO 14 şehirde etkinlikler düzenliyor. ICEM üyesi Birleşik Elektrik Radyo ve Makine İşçileri Sendikası birçok şehirde etkinlikler düzenliyor. Öncelik Meksika Büyükelçiliği veya Konsolosluğu ile görüşmeye verilecek. Görüşme, uygun olan yerlerde gösteri ve basın açıklamaları ile desteklenecek.