Jump to main content
IndustriALL logotype
Article placeholder image

ICEM Lastik Konferansında Ekonomik Krizle İlgili Sorunlar ve Olanaklar Üzerinde Duruldu

18 May, 2009

12-13 Mayıs günlerinde ABD'nin Nashville kentinde toplanan ICEM Dünya Lastik Konferansı'nda küresel krizin lastik işkolu üzerindeki etkileri, toplu pazarlık, çalışma ilişkileri, iş sağlığı ve güvenliği, küresel dayanışma ve bu sorunlara yönelik bir eylem planı üzerinde duruldu.

Evsahipliğini ABD Birleşik Çelik İşçileri Sendikası'nın (USW) yaptığı konferansa dünyanın dört bir yanından 90 kadar sendika temsilcisi katıldı. Domuz gribi ve ABD'ye girişte çıkarılan vize zorlukları konferansa daha fazla temsilcinin katılmasını engelledi.

Konferansı evsahibi sendikanın lastik sektörü sorumlusu Birleşik Lastik İşçileri Sendikası Mali Sekreteri Stan Johnson açtı. Araba lastiği sektörüne 22 yıl emek vermiş olan Johnson, 1990'ların ortalarında Nashville'de bir fabrikada, İtalyan araba lastiği imalatçısı Pirelli'ye karşı şube başkanı olarak başarılı bir grev örgütlemişti. Bu konferansta oybirliğiyle ICEM Lastik Sektörü Başkanı seçildi.

USW Mali Sekreteri Stan Johnson

Johnson küresel ekonomik krizin otomotiv işkoluna sekte vurduğu, araba lastiği piyasasında çöküşe ve fabrikaların düşük kapasiteyle çalışmasına yol açtığını belirtti ve şöyle dedi: “Emeğin ve işçilerin değerinin taşıdığı önemi bir kez daha gösterme fırsatı elimizde. Adım atmak ve geleceğimizi değiştirmek sorumluluğu bizim omuzlarımızda.”

ICEM Genel Sekreteri Manfred Warda kötü politikaların şirketlerin sorumsuz davranmasına olanak verdiğini vurguladı. “Kumarhane kapitalizmi”nin arkasında şirketlerin açgözlülüğünün yattığını ve ulusal çözümlerin tek başına krizin üstesinden gelemeyeceğini, sendikaların aktif katılımıyla küresel bir çözümün gerektiğini belirten Warda sözlerini şöyle sürdürdü:

“Toparlanma statüko anlamına gelemez. Sürdürülebilir bir ekonominin yaratılması gerekiyor. Kuralsız küreselleşmeyle savaşmak için sendikal birliğin inşasına büyük ihtiyaç var.”

Warda ABD'de işverenlerin işçilerin örgütlenme özgürlüğünü kısıtlamasına olanak avantajları ortadan kaldıracak Sendika Seçme Özgürlüğü Yasası tasarısı konusunda bir karar taslağını da konferansa sundu.

USW'DEN Lynne Baker (solda) Liberya Orman ve Sanayi İşçileri Sendikası'ndan (FLIWUL) Austin Natee ve Edwin Cisco ile röportaj yapıyor. Sağda, USW’den Marilyn Brown
Foto: Kenny Carlisle, USW İletişim Departmanı

Ama konferans esas olarak küresel ekonomik kriz üzerinde durdu. Konuşmacılar kriz boyunca lastik işçilerinin karşı karşıya olduğu sorunları ve olumlu değişime yönelik olanakları ortaya koydular. Değinilen sorunlar herkesi kapsıyordu: işten atmalar, ücretlerin ve çalışma saatlerinin düşürülmesi, üretimin düşük maliyetli ülkelere kaydırılması, ücretsiz izinler, ücretlerin dondurulması, taşeron işçiliği uygulaması, işyerlerinin kapatılması, üretimde düşüş ve yatırım yapılmaması, vs.

Konuşmacılar, bazı işverenlerin, işçilere karşı yükümlülüklerinden kurtulmak ve taşeron işçiliği dahil, düzensiz istihdam biçimlerini uygulamak için ekonomik krizi nasıl kullandığını açıkladılar.

Brezilya CNQ/CUT sendikasından Fabio Lins şöyle dedi: “Sendikaların hakların küreselleşmesini, yoksulluğun azaltılmasını ve finans sektörünün daha iyi düzenlenmesini sağlayacak yeni bir modelin geliştirilmesine öncülük etmesi gerekiyor.”

Brezilya CNQ/CUT sendikasından Fabio Lins

Washington'daki Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu / Küresel Sendikalar ofisinin yöneticisi Peter Bakvis, ekonomik krizin üstesinden gelmek, daha adil ve sürdürülebilir bir dünya ekonomisi kurmak için ICEM ve diğer küresel sendikalara yönelik beş maddelik bir strateji sundu.

Strateji şu noktalar üzerinde duruyor: aktif işgücü piyasası politikaları ve en duyarlı kesimlerin korunması dahil, kamu yatırımlarıyla istihdam yaratılması; iflas etmiş bankaların ulusallaştırılması ve küresel finans alanının denetimini sağlayacak yeni mekanizmalar oluşturulması; toplu pazarlık kapsamının genişletilmesi ve ücreti belirleyen kurumların güçlendirilmesi; iklim değişikliği konusunda etkin bir uluslararası anlaşmanın bağıtlanması; ve IMF, Dünya Bankası ve Dünya Ticaret Örgütü gibi küresel finans kurumlarının yönetim yapısının reformu.

ICEM Lastik Konferansı katılımcıları

Konferansın 13 Mayıs günü bitiminde, Kimya ve Lastik Sektörü Sorumlusu Kemal Özkan bir Eylem Planı sundu. Eylem Planı şu noktaları içeriyordu: temel sendikal haklar ve sendikal örgütlenme için kampanya düzenlenmesi; uyuşmazlıklarda acil dayanışma sağlanması; toplu pazarlık içinetkin ve aktif dayanışma sağlanması; lastik sektöründe insana yakışır çalışma için mücadele edilmesi (taşeron işçiliği uygulaması konusunda sektör ölçeğinde standartlar için kampanya, eşit ücret girişimleri, ve bu tür sorunlar bağlamında küresel çerçeve sözleşmelerin kullanılması).

ICEM Kimya ve Lastik Sektörü Sorumlusu Kemal Özkan
Foto: Kenny Carlisle, USW İletişim Departmanı

Öngörülen çalışma planı şu noktaları da kapsıyordu: işçi ağlarının güçlendirilmesi ve yeni ağlar kurulması; mevcut araçlarla küresel düzeyde çalışma ilişkileri oluşturulması; işkolu ve şirket ölçeğinde iş sağlığı ve güvenliği standartları ve sürdürülebilir istihdam yaratılması; küresel üretim zinciri içinde yer alan otomotiv tedarik sektöründeki küresel federasyonlar arasında işbirliğinin güçlendirilmesi; Sendika Seçme Özgürlüğü Yasası'nın geçmesi için ABD sendikalarına, Macaristan'daki Hankook ve Bridgestone lastik işçilerine, Continental AG'deki Fransız ve Alman işçilerine ve Meksikalı madencilere özel dayanışma sağlanması.