Jump to main content
IndustriALL logotype
Article placeholder image

Fransız Çokuluslu Şirketinin ABD'deki Lokavtına Karşı ICEM ve IUF El Ele

13 December, 2010

Genel merkezi Fransa'da bulunan Roquette Frères bir ailenin kontrolünde olan bir çokuluslu. Eylül 2009'da Birleşmiş Milletler'in Küresel İlkeler Sözleşmesi'nin on ilkesini imzalayan şirket bir yıl sonra, ABD'de Iowa eyaletinin Keokuk kentindeki mısır işleme fabrikasında yetkili gıda sendikasına işçi haklarını geriye götüren toplam 70 küsur teklif verdi.

Sendika üyeleri yaşama ve çalışma standartlarını ağır bir şekilde geriye götüren bu tekliflere 28 Eylül 2010'da karşı çıkınca, işveren, Keokuk'taki 240 sendikalı işçiyi kapının önüne koydu.

Bunun üzerine ABD'deki gıda sendikasının üye olduğu Uluslararası Gıda ve Tarım İşçileri Federasyonu (IUF), ICEM ve Amerikan sendikal merkezi AFL-CIO Küresel İlkeler Sözleşmesi'nden sorumlu George Kell'e başvurarak çokuluslu şirket Roquette'i protesto etti ve şirketin bu gönüllü girişimden çıkarılmasını resmen talep etti.

IUF Genel Sekreteri Ron Oswald, ICEM Genel Sekreteri Manfred Warda ve AFL-CIO Başkanı Richard Trumka 3 Aralık'ta Kell'e gönderdikleri bir mektupta, “Roquette Frères'in eyleminin bu küresel şirketin meşruluğunu zedelediğine inanıyoruz. Şirket temel insan haklarını sistemli olarak ihlal ederken, Küresel İlkeler Sözleşmesi'ni desteklediğini iddia edememelidir” dediler.

Dört yıllık yeni bir sözleşme öneren şirketin toplu pazarlık gündemi tek kelimeyle berbat. Roquette Frères Amerika'nın göbeğindeki mısır nişastası fabrikasında geçici işçi istihdamı konusunda sınırsız yetki talep ediyor; yeni işe alınanların öbür işçilerden yüzde 47 daha az ücret alacağı iki kademeli bir ücret sistemi istiyor; işçilere yönelik sağlık hizmetlerinde işçilerin ödeyeceği paylarda büyük artışlar öngörüyor. Ayrıca, şirketin maaş esaslı emeklilik planına son verilmesini ve onun yerine emeklilik tasarruf planı uygulanmasını, özellikle hastalık izninin ve analık izninin kaldırılmasını, işten çıkarmalarda ve iş teklifinde işyerindeki kıdemin esas alınmasına son verilmesini hedefliyor.

Şirket, bütün bunların yanı sıra, dört yıl boyunca ücretlerin dondurulmasını talep ediyor.

Lokavtın birinci haftasında, Roquette, fabrikayı çalıştırmak için dışardan işçi aldı. Yönetim personelini Illinois eyaletindeki Gurnee kentinde faaliyet gösteren kendi fabrikasından getirdi; işçileri ise grev ve lokavt hallerinde geçici işçi kiralama işinde uzmanlaşmış, Ohio eyaletindeki bir firmadan sağlıyor.

Küresel İlkeler Sözleşmesi'nin ilkelerine bir başka aykırılıktan dolayı, bu yıl başlarında Roquette'in Keokuk fabrikası, hava kirliliğine yol açan ihlalleri nedeniyle yerel mahkeme tarafından 1 milyon dolarlık para cezasına çarptırıldı.

Roquette Frères 12 ülkede faaliyet gösteriyor ve Keokuk'ta çeşitli mısır nişastası ürünleri ve türevlerini imal ediyor. Ürünler gıda ve ilaç sektörlerinde kullanılıyor.