Jump to main content
IndustriALL logotype
Article placeholder image

28 Nisan, Yas Günü: Mücadele Güçleniyor

20 April, 2009

28 Nisan İşçilerin Anma Günü ya da daha resmi bir deyişle, Ölü ve Sakat İşçileri Uluslararası Anma Günü. Bu özel günde bütün dünyadaki sendikalar ölülerinin yasını tutuyorlar, ama güvenli, sağlıklı ve tehlikesiz işyerleri için daha kararlı mücadele etme sözü veriyorlar.

Anma gününün kökleri Kanada sendikal hareketinde yatıyor. Kanada'da sendikalar, Parlamento'nun 1989'da bir yasayla 28 Nisan'ı resmi “Yas Günü” olarak kabul etmesinden önce sendikalar yıllarca bu yönde çalıştılar. Birçok ülkedeki sendikalar da bu günü anmaya başladı. 1990'ların başlarında Tayland'da Kader oyuncak fabrikasında çıkan yangının kurbanlarını anmak üzere 1996'da Birleşmiş Milletler'in girişimde bulunmasıyla, 28 Nisan küresel bir gün haline geldi.

Tayland'daki yangında çoğu genç 188 kadın işçi öldü, 500 kadar insan da ağır şekilde yaralandı. Bugün, en son Hırvatistan'ın katılımıyla, 20 ülke 28 Nisan'ı resmen kabul ediyor. Diğer 19 ülke şunlar: Arjantin, Belçika, Bermuda, Bolivya, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Ekvador, İspanya, Kanada, Kolombiya, Lüksemburg, Panama, Peru, Polonya, Portekiz, Tayvan, Ukrayna, Venezuela ve Yunanistan.

120'den fazla ülkede sendikalar ile işyeri iş sağlığı ve güvenliği grupları da 28 Nisan'ı anma günü olarak gündemine almış bulunuyor. Bu gün, her yıl iş kazalarından ya da meslek hastalıklarından ölen yaklaşık iki milyon işçiyi anmanın yanı sıra, işyerlerini daha güvenli ve tehlikesiz hale getirmeye yönelik mücadelenin güçlendirildiği bir eylem günü.

ICEM, üye örgütleri, gelecek hafta bu günü anlamlı bir etkinlikle anmaya çağırıyor. Bu gün vesilesiyle, hükümetlerden, sözgelimi ILO'nun 176 sayılı Madenlerde Sağlık ve Güvenlik Sözleşmesi'ni veya onaylanmamış diğer ILO sözleşmelerini onaylaması talep edilebilir. İş sağlığı ve güvenliğiyle ilgili diğer ILO sözleşmeleri şunlardır: 155 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Sözleşmesi, 162 sayılı Çalışma Hayatında Asbest Sözleşmesi, 148 sayılı Çalışma Ortamı Sözleşmesi, 174 sayılı Büyük İş Kazalarının Önlenmesi Sözleşmesi, 119 sayılı Makinelerin Güvenliğinin Sağlanması Sözleşmesi, 136 sayılı Benzen Sözleşmesi. Değişim ancak eylemle gerçekleşecektir.