Jump to main content
IndustriALL logotype
Article placeholder image

Solidaritet är inte bara ett ord

26 May, 2009Deltagarna debatterade IMFs handlingsprogram under den andra dagen av IMFs världskongress.

GLOBALT: Kongressombuden manade till beslutsamhet och enighet under debatten om IMFs handlingsprogram i går.

Avsnitten 3.1, 3.2 och 3.3 godkändes alla enhälligt av kongressen, dock inte utan kraftfulla debattinlägg.

"Solidaritet är inte bara ett ord", sade Horacio Fuentes från CONSTRAMET i Chile, när han talade om avsnitt 3.1, Bygg starka nationella fackförbund.

Vikten av regionala ansatser underströks av IMF-JCs ordförande Koichira Nishihara och Alexei Etmanov från MPRA i Ryssland, där attacker mot fackföreningar är ett allt vanligare problem.

"Utan kollektiva förhandlingar skulle vi inte ha något fack", sade Antonino Regazzi från italienska FLM, under debatten om avsnitt 3.2, Förhandla kollektivt.

Aparecido Sérgio Nobre från CNM-CUT i Brasilien uppmanade IMF-förbunden att dela med sig av sina erfarenheter av nationella kollektiva förhandlingar. I Brasilien har arbetstagare i olika regioner radikalt olika lön.

USWs ombud Carol Landry framhöll att kvinnor inte hade jämlika löner och arbetsvillkor och att kvinnorna fick ta den värsta stöten av den globala ekonomiska krisen.

Under debatten om avsnitt 3.3, Försvara och skydda arbetstagarnas rättigheter, rapporterade ombuden att krisen förvärrade kränkningarna av de fackliga rättigheterna i Ryssland, Vitryssland, Chile, Colombia och andra länder.

John Vinesh Mudaliar från NUFCW på Fiji sammanfattade debatten om avsnitt 3.3 och för dagen: "Vi kommer från många delar av världen, men vi har en gemensam uppgift och det är att kämpa för arbetstagarna."