Jump to main content
IndustriALL logotype
Article placeholder image

IMFs regionkontor för OSS-länderna

6 May, 2009

År 2000, ett år efter att de första sju fackförbunden i före detta Sovjetunionen anslöt sig till IMF, beslutade Internationella Metallfederationen att öppna ett projektkontor i Moskva för verksamheten i OSS-länderna. Beslutet var en logisk följd av arbetet som IMF och medlemsförbunden hade inlett efter Sovjetunionens upplösning, för att hjälpa fackförbunden i regionen att förstärka och reformera sina organisationer och effektivisera sin representation av metallarbetarnas intressen i samband med att OSS-ländernas betydelse i världssystemet för industriproduktion och handel ökade.

IMF har idag 17 medlemsförbund i OSS-länderna, åtta i Ryssland, sex i Ukraina, och ett vardera i Armenien, Vitryssland och Moldavien. Deras antal kon komma att öka den närmaste framtiden. IMF har också ett partnerskap med flera organisationer i regionen.

Huvudfrågorna för IMFs regionkontor i Moskva är de fackliga moderniseringsprocesserna, ett utbyte av information och erfarenheter, att utveckla en gemensam inställning, att utveckla system för facklig utbildning, och kontakterna mellan arbetstagarnas organisationer i olika delar av världen. Nyligen har kontoret inriktat sig på sådana frågor som ett skydd av arbetstagarna mot bakgrund av de otrygga arbetsförhållandenas utbredning, stöd till organisationsutvecklingen i industriförbund och deras arbete för att attrahera nya medlemmar, bland annat i anläggningar som tillhör transnationella företag, vars betydelse i metallsektorn ständigt ökar.  IMFs kontor arbetar också med information och rådgivning, och med fackliga utredningar och facklig utbildning.

År 2006 blev ryska ett av IMFs officiella språk. Sedan dess har kontoret översatt alla viktiga IMF-handlingar, liksom IMFs tidskrifter och dokument från IMFs webbplats, till ryska. IMFs kvartalstidskrift Metal World ges även ut på ryska.

Vadim Borisov ([email protected]) leder det lilla arbetslaget på Moskvakontoret. Han hjälps av Natalia Afonina ([email protected]).