Jump to main content
IndustriALL logotype
Article placeholder image

IMFs regionkontor för Latinamerika och Västindien

6 May, 2009

IMFs regionkontor för Latinamerika och Västindien har legat i Montevideo, Uruguay, sedan mars 2008. Kontoret representerar fackförbund i bilindustrin, stålindustrin, gruvor, elektro- och elektronikindustrin, flygplansindustrin, varv och verkstadssektorn i många länder i Latinamerika.

Regionkontoret representerar medlemsförbund i Argentina, Brasilien, Colombia, Chile, Curaçao, Guatemala, Honduras, Mexiko, Nicaragua, Panama, Paraguay, Peru, Dominikanska republiken, Surinam, Trinidad och Tobago, Uruguay och Venezuela.

Arbetslaget på regionkontoret hjälper till med rådgivning och utbildning om fackliga frågor. Det organiserar branschverksamheter och möten för medlemmar i medlemsförbund i metallindustrin och närstående företag, för att bidra till en utveckling av den internationella fackliga politiken och den internationella solidariteten. Man främjar fackföreningarnas medverkan i arbetet med handelsavtal, och analyserar fackliga strukturer med sikte på att förbättra dem och förbereda dem för dagens utmaningar.

Dessutom förmedlar kontoret internationella erfarenheter av arbetet med arbetstagarnas och de fackliga rättigheterna till fackliga ledare under arbetskonflikter i multinationella företag och under dispyter med regeringar.

Regionkontoret genomför också projekt och verksamheter i samarbete med fackförbund, i synnerhet i bilindustrin, gruvindustrin och metallarbetssektorn.

Regionkontoret har anställda som arbetar med ekonomisk administration, utbildning och projekt, med att organisera konferenser och möten, och med kommunikation och media. Kontoret har tidigare legat i Caracas, Venezuela, i San Jose, Costa Rica, i Mexiko City och i Santiago, Chile.

Den regionala sekreteraren är Jorge Almeida, ursprungligen från Argentina, en facklig ledare i bilindustrin sedan unga år och specialist på facklig utbildning.

Regionkontoret har en kvartalstidskrift, Mundo Metal, i vilken man skriver om IMFs och medlemsförbundens verksamheter, program och projekt, och diskuterar frågor av regional betydelse.