Jump to main content
IndustriALL logotype
Article placeholder image

IMFs exekutivkommitté föreslår kandidater för valen under 2009 års kongress

22 May, 2009Exekutivkommitténs ledamöter samlades i Göteborg för att diskutera ett framtida samarbete med de globala fackliga organisationerna, och föra fram kandidater för valen som skall hållas av kongressen på måndag.

SVERIGE: Ledamöterna i Internationella Metallfederationens exekutivkommitté samlades i Göteborg den 21 maj för att diskutera ett närmare samarbete med de globala fackliga organisationerna. Man föreslog också kandidater till ledningen av IMF de kommande fyra åren.

Om ett förslag till stadgeändringar godkänns av kongressen den 25 maj kommer det att vara möjligt att välja en eller flera biträdande generalsekreterare, och viceordförande för IMF. Val till posterna som IMFs ordförande och IMFs generalsekreterare kommer att anordnas på måndag.

Ledamöterna diskuterade konkreta åtgärder för att intensifiera samarbetet och samordningen med de globala fackliga organisationerna, och alla var överens om att IMFs nya ledning bör prioritera dessa åtgärder i framtiden.

Tre fackförbund godkändes enhälligt som nya medlemsförbund i IMF: Vietnamesiska nationella fackförbundet för industri och handel (VUIT), med 40 597 medlemmar, Metallindustrikommittén i Serbiska industrifacket ISS, som representerar 7 000 medlemmar, samt Kirgiziska gruv- och metallurgiarbetareförbundet (MMTUC), som representerar 7 200 arbetstagare.

Marcello Malentacchi, IMFs generalsekreterare, presenterade sekretariatets rapport. Han noterade de många striderna metallarbetare var engagerade i samtidigt som kongressen öppnades på söndag, och behovet av att förstärka de solidariska ansträngningarna till försvar för arbetstagarnas rättigheter runtom i världen.