Jump to main content
IndustriALL logotype
Article placeholder image

IMF-kongress debatterar kärnfrågor för metallarbetare

12 May, 2009Ett program med en rik och livlig debatt avtecknar sig för IMFs 32:a världskongress.

SVERIGE: IMFs 32:a världskongress kommer att  struktureras kring debatten om IMFs handlingsprogram, i vilket man lägger fast strategierna för IMFs och medlemsförbundens globala arbete de kommande fyra åren.

Tidsfristen för att lämna in ändringsförslag till det föreslagna handlingsprogrammet var den 15 april, och de inkomna förslagen kommer nu att behandlas av handlingsprogramkommittén, som möts före kongressen.

Nytt för denna kongress är att ombuden under själva kongressen kommer att kunna ta upp ändringsförslag som har förkastats av handlingsprogramkommittén, under förutsättning att förslagen lämnades in före den 15 april.

Ett antal resolutionsförslag från medlemsförbunden kommer också att debatteras och läggas fram för omröstning i samband med att kongressen behandlar relaterade avsnitt av handlingsprogrammet.

Kongressombuden kommer att kunna delta i debatten om de olika resolutionerna och avsnitten av handlingsprogrammet genom att formellt begära ordet under behandlingen av den berörda punkten på dagordningen.

Omröstningar sker först med handuppräckning. Medlemsförbunden har en röststyrka i proportion till antalet enskilda medlemmar som rapporterats till IMF i syfte att beräkna deras medlemsavgift i IMF, och endast medlemsförbund som har betalat sina medlemsavgifter i IMF kommer att kunna rösta.

Kongressombuden kommer också att välja en ny generalsekreterare och en ny ordförande för IMF.

IMFs nuvarande generalsekreterare Marcello Malentacchi kommer att avgå under kongressen, efter 20 år i tjänsten, och Jürgen Peters avgår också, efter sex år som IMFs ordförande.

Mer information om debatten om IMFs handlingsprogram, och om omröstningarna, finns i IMF-kongressens Program och handledning.