Jump to main content
IndustriALL logotype
Article placeholder image

Frige fackliga företrädare i Sydkorea!

7 May, 2009

År 2002 deltog metallarbetare i hela världen i två samordnade, globala aktionsdagar för att kräva en frigivning av mer än femtio fängslade fackliga företrädare, inklusive Mun Sung-hyan, den Koreanska metallfederationen KMWFs ordförande, och Dan Byung-ho, ordförande för den koreanska fackliga huvudorganisationen KCTU och f.d. ledare för metallarbetarna.

Gripna för facklig verksamhet

I november 2001 deltog Mun Sung-hyan i IMFs världskongress i Sydney, Australien. Kort efter sin hemkomst till Seoul greps han och dömdes till tre års fängelse. Hans påstådda brott var att han hade organiserat strejker och deltagit i andra fackliga verksamheter. Även andra fackliga företrädare i Sydkorea fängslades i samband med regeringens tillslag.

Tillsammans med sina medlemsförbund i Sydkorea anordnade IMF två aktionsdagar för att kräva att alla fackliga företrädare i Sydkoreas fängelser skulle släppas.

IMF-förbund i enad aktion över hela världen

IMF-förbunden engagerade sig som aldrig förr, till exempel i Seoul, Mumbai, Berlin, Washington, Pretoria, Sydney, Tokyo, Moskva, Rio de Janeiro och Bangkok. Metallarbetare i 65 länder deltog i aktioner.

Nio veckor efter den första globala aktionsdagen släpptes Mun Sung-hyan ur fängelset. En vecka efter den andra aktionsdagen släpptes också ordföranden för Korean Daewoo autoworkers' union, Kim Il-sup, och förbundets viceordförande Kim Sung-gap.

I början av det följande året släpptes slutligen även Dan Byung-ho.

Att dessa fackliga företrädare släpptes är en seger för de arbetstagare över hela världen som deltog i solidaritetsaktioner till stöd för de sydkoreanska fackförbunden. De frigivna har återgått till sitt arbete, och planerar fortsatta verksamheter för att främja de sydkoreanska metallarbetarnas rättigheter.