Jump to main content
IndustriALL logotype
Article placeholder image

"En verklig utmaning mot nyliberalismen"

27 May, 2009Att bygga upp starka fackförbund, förstärka kollektivavtalsförhandlingarna, försvara arbetstagarnas rättigheter, skapa en motvikt till de transnationella företagen och kamp för hållbar handel, utveckling och sysselsättning, kommer att vara kärnan i IMFs arbete de kommande fyra åren.

GLOBALT: Under IMF-kongressens tredje dag behandlade och godkände de fackliga ombuden avsnitten 3.4 och 3.5 i det föreslagna handlingsprogrammet, och godkände därmed enhälligt hela handlingsprogrammet för perioden 2009-2013.

När han talade till stöd för avsnitt 3.4, Skapa en motvikt till de transnationella företagens makt, sade Bernardo Rangel Sergio (SITIMM, Mexiko) "Vi behöver en global politik som uppväger de transnationella företagens makt, med ökat samarbete mellan fackförbunden, för att bidra till mer rättvisa."

Bob King (UAW, USA) talade om sitt personliga engagemang, och uppmanade andra att ansluta sig till honom i arbetet för att engagera och involvera medlemmarna i direkta aktioner för att öka fackets inflytande.

Valter Sanches (CNM-CUT, Brasilien) presenterade avsnitt 3.5, Kämpa för hållbar handel, utveckling och sysselsättning. Han menade att länderna hade rätt att skydda sig under dessa kristider, men att en planlös protektionism inte var lösningen.

Wolfgang Rhode (IG Metall, Tyskland) stödde avsnitt 3.5 och IMFs arbete på området, och menade att "de måste göra undantag för svagare länder; u-länderna behöver utrymme för att kunna utvecklas."

Genom att godkänna de två avsnitten antog IMF-kongressen enhälligt ett handlingsprogram som inriktas på att bygga upp starka nationella fackförbund, förstärka det kollektiva förhandlingsarbetet, försvara arbetstagarnas rättigheter, skapa en motvikt till de transnationella företagen och kämpa för hållbar handel, utveckling och sysselsättning.

Förslaget till handlingsprogram presenterades först av handlingsprogramkommitténs ordförande Julius Roe från AMWU i Australien, under kongressens andra dag, då han sade: "Det som förenar oss är mycket mer än det som skiljer oss åt. Detta är ett handlingsprogram som kan bidra till en verkningsfull solidaritet, förstärkta rättigheter för arbetstagarna, större inflytande för facket och en verklig utmaning mot nyliberalismen."