Jump to main content
IndustriALL logotype
Article placeholder image

Arbetsgrupp efterlyser ett starkare IMF-engagemang i Kina

25 May, 2009IMFs arbetsgrupp om Kina presenterade sin rapport för IMFs kongress, och uppmanade ombuden att intensifiera kontakterna med kinesiska arbetstagare i multinationella företag om frågor som rör de fackliga och mänskliga rättigheterna.

IMFs arbetsgrupp om Kina presenterade sin rapport för IMFs kongress, och uppmanade ombuden att intensifiera kontakterna med kinesiska arbetstagare i multinationella företag om frågor som rör de fackliga och mänskliga rättigheterna.

Göran Johnsson, före detta ordförande för Svenska Metall, talade till kongressen, och uppmanade IMF att förstärka sitt engagemang med kinesiska arbetstagare och fackföreningar på det lokala planet. "Kinas arbetstagare förtjänar bra arbetsvillkor, och de förtjänar demokratiska fackföreningar" sade Johnsson, och tillade, "om vi vill nå våra mål, måste vi starta nya verksamheter." Johnsson uppmanade också IMF och medlemsförbunden att verka för att Kina skulle godkänna och ratificera alla centrala ILO-konventioner.

Arbetsgruppen rapporterade att Kinas ekonomi, trots den ekonomiska nedgången i världen, fortsatte att växa med en stadig takt på åtta procent, och noterade att denna tillväxttakt skulle öka när världsekonomin återhämtade sig.

I april 2009 anordnade IMF ett seminarium i Shanghai i Kina för att diskutera ämnen som nationella kollektiva förhandlingar och fackets svar på den ekonomiska krisen. IMF-förbund från fem länder deltog i seminariet, liksom lokala och nationella fackliga ledare i den kinesiska fackliga huvudorganisationen ACFTU.