Jump to main content
IndustriALL logotype
Article placeholder image

3.4 Skapa en motvikt till de transnationella företagens makt

1 September, 2009

Transnationella företag utövar i sin vinstjakt en enorm press på arbetstagarna, utan att ta någon större hänsyn till demokratiska, fackliga och sociala rättigheter. Arbets­givare försöker med stöd av många regeringar och institutioner för global styrning föra över affärsrisker på arbetstagarna, och begränsa sina sociala, ekonomiska och miljömässiga förpliktelser.

Facket har försökt att fungera som en motvikt till de transnationella företagens enor­ma ekonomiska makt och förslagenhet. Företagens kostnadsnedskärningar omfattar ofta en övergång från trygga till otrygga anställningsformer, en fragmente­ring av kollektivavtalsförhandlingarna, omstruktureringar och kränkningar av arbetstagarnas och de mänskliga rättigheterna. De tjänar till att öka konkurrensen mellan arbetsta­gare och samhällen inom enskilda länder och mellan länder, och de utlöser en jakt till botten för arbetsnormerna.

Det finns ett trängande behov av ett effektivare internationellt samarbete mellan metallarbetare i de transnationella företagen och deras leveranskedjor för att vända dessa trender. IMF har betydande möjligheter att tackla denna situation, och många erfarenheter att bygga på, inklusive strategier och verksamheter för att förstärka solidariteten mellan arbetstagare tvärsöver sektorer och transnationella företag. Ickedestomindre måste IMF och medlemsförbunden verka för bättre verktyg, ett bättre informationsutbyte och ett större ömsesidigt förtroende mellan arbetstagarna. Detta måste bygga på en kritisk analys av de fackliga organisationernas, nätverkens och rådens styrkor och svagheter, och av vilka resurser som finns tillgängliga i vart och ett av de större transnationella företagen. Denna analys kommer att genomföras av IMFs exekutivkommitté på grundval av information från IMFs regionala strukturer och sektorstrukturer.