Jump to main content
IndustriALL logotype
Article placeholder image

2.4 Grundläggande arbetstagarrättigheter förvägras

31 August, 2009

Miljoner arbetstagare runtom i världen fortsätter att utsättas för förtryck, de fängslas och diskrimineras, och får utstå alla slags hot och påtryckningar på grund av sina fackliga verksamheter. Fackliga företrädare dödas när de utövar sina rättigheter.

Usla arbetsnormer och en slapp tillämpning av arbetslagar används ofta som ett sätt att locka till sig välbehövliga utländska investeringar, såsom är fallet med export­frizonerna. Miljoner arbetstagare, framför allt kvinnor, arbetar idag i sådana zoner. Diskriminering och missförhållanden är vanliga i dessa zoner, där försök att bilda fackföreningar och att förhandla kollektivt ofta besvaras med hotelser, våld, avsked och till och med dödshot.

De internationella finansinstitutionernas politik har också skadat arbetstagare runtom i världen. Genom att genomdriva villkor som först och främst utformats för att främja avregleringar av arbetsmarknaden, privatiseringar och ekonomisk liberalise­ring, har deras politik undergrävt arbetstagarnas grundläggande rättigheter, förvärrat den finansiella instabiliteten, underblåst orättvisor och lett till allvarliga umbäranden för arbetstagarna och deras samhällen.