Jump to main content
IndustriALL logotype
Article placeholder image

2.1 Vinster är viktigare än människor

31 August, 2009

Det finansiella kapitalet har kommit att dominera över det produktiva kapitalet. Kortsiktiga spekulativa investeringar har tagit överhanden på bekostnad av långsik­tiga investeringar i arbetstillfällen, kompetensutveckling, forskning och utveckling, samt hållbar utveckling. Den aktuella livsmedels-, bränsle- och finanskrisen är ett misslyckande av den nyliberala politiken, som har fått drastiska följder för arbetande människor och fattiga, och som nu drar ner världsekonomin i en allvarlig recession.

De senaste åren har globaliseringen av finansmarknaderna fått en ny dimension, med en snabb spridning av nymodiga spekulativa produkter som undflyr all övervakning och reglering. Spekulationsfonder göds av banker och institutionella investerare som försäkringsbolag, aktiefonder och pensionsfonder. En del av privatkapitalet kommer också från statliga förmögenhetsfonder med enorma resurser och avsiktligt bristande genomsynlighet med avseende på politiska och ekonomiska mål, och vad gäller deras praxis och investeringsstrategier.

Aldrig tidigare har privatkapitalet och hedgefonderna haft ett så stort inflytande på marknader och företag. Många av dem har sitt säte i skatteparadis, vilket ytterligare minskar de redan låga skatteintäkterna från företagen. Den finansiella ekonomin som bygger på kortsiktighet och hög avkastning blir alltmer frikopplad från den reala ekonomin, vilket får fruktansvärda konsekvenser för arbetstagarna.

Idag är knappast något företag immunt mot att kunna bli övertaget av privatkapital­fonder. I de flesta fallen tar dessa fonder över företagen utan att ha några industriella planer för dem, de vill bara blåsa upp aktiekursen och utvinna en maximal avkastning under en kort period. De höga möjliga kortsiktiga vinsterna lockar till sig institutio­nella investerare, inklusive pensionsfonder. Arbetstagarna som har satt in sitt pen­sionssparande i dessa fonder finner sig därmed ofrivilligt delaktiga i en spekulation som förstör arbetstillfällen. Många arbetstagare har redan fått se sitt sparande gå upp i rök under företagsskandaler.

Instabiliteten på världens finansmarknader beror inte bara på ett fåtal spekulanter - det behövs nya regler för hela systemet.