Jump to main content
IndustriALL logotype
Article placeholder image

Türkiye'de sendikalar, mühendis odaları ve tüketici grupları özelleştirmeye karşı çıkıyor

7 September, 2008

Türkiye'de dizginsiz özelleştirmelerin insana yakışır çalışma yaşamına yönelik ortak bir tehdit oluşturduğunu belirten ICEM üyesi altı sendika, mühendis odaları ve tüketici gruplarıyla birlikte, özelleştirmeyi engellemek için bir koalisyon oluşturdu.

Özelleştirme Karşıtı Platform (ÖKP) adını taşıyan koalisyonun bildirgesinde, “Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşundan bu yana alın teriyle yarattığı tüm değerlerini ve birikimlerini yitirmekte olduğu” vurgulanarak “özelleştirmelerle kamu kaynaklarının sermaye sınıfına aktarıldığı” belirtiliyor.

Platformun başlıca 10 maddeden oluşan gündeminde, “emek ve demokrasi güçlerinin hak ve çıkarları için, taşeronlaştırma, sendikasızlaştırma, düşük ücret, esnek istihdam gibi uygulamalara karşı ortak mücadeleyi sürdürme ve kamu işletmeciliğini savunma” kararlılığı vurgulanıyor.

Bildirgede özellikle Türkiye'deki elektrik üretim ve dağıtım sistemlerinin özelleştirilmesi sürecine değiniliyor ve enerji “insan yaşamı için kamusal bir hak” olarak niteleniyor. Ülkede ilk iki elektrik dağıtım şebekesi Temmuz'da ihaleye çıkarıldı ve Sakarya bölgesindeki enerji şebekesinin tamamının özelleştirilmesi gündemde.

Kimya, elektrik, jeoloji, makina, metalurji ve maden mühendisleri odalarının yanı sıra Tüketici Hakları Derneği'nin yer aldığı Özelleştirme Karşıtı Platform'un bileşenleri arasında ICEM üyesi şu sendikalar da bulunuyor: Tes-İş, Petrol-İş, Genel Maden-İş, Türkiye Maden-İş, Dev Maden-Sen ve ESM (Enerji, Sanayi ve Maden Kamu Emekçileri Sendikası).