Jump to main content
IndustriALL logotype
Article placeholder image

Sendikalar Avrupa Dayanışma ve Akdeniz İşbirliği Örgütü'nü kuruyor

5 April, 2010

ICEM üyesi FCE-CFDT(Fransa), FIA-UGT(İspanya) ve FEMCA-CISL(İtalya) sendikaları Avrupa Dayanışma ve Akdeniz İşbirliği Örgütü AESCOOMED'i kurdu. Yeni örgüt ortak Avrupa vizyonunu geliştirmeyi ve sendikalar arasında çalışma ilişkileri, toplu pazarlık, çevre konuları, ekonomik ve sosyal konular ve ortak sosyal diyalog platformları alanlarında bilgi ve deneyim alışverişi gerçekleştirmeyi hedefliyor.

AESCOOMED'in vizyonu Avrupa İşletme Konseyleri alanında ortak çalışmayı geliştirmek, üye ülkelerdeki işçilerin katılım danışma ve katılımını teşvik etmek, Akdeniz Bölgesi'ndeki ülkeler ile işbirliğini geliştirmek.

     

Yeni kurulan örgüt ilk konferansını “Akdeniz Bölgesi'nde Enerji, Sanayi Politikası ve Sosyal Diyalog” pankartı altında 8-9 Mart 2010'da Barcelona'da yaptı. Konferansa ICEM ilke birlikte Belçika, Fransa, İtalya, Portekiz, İspanya, Tunus ve Türkiye'den sendikalar katıldı. Sendikalar başlangıç toplantılarında bölgedeki sektörel konularını tartıştı.

Akdeniz ülkelerinde enerji arzı güvenliği, sektörün gelişmesinde enerjinin rolü ve sektörün çevre üzerindeki etkisi konuları tartışıldı. Çevrenin hassas ve kırılgan bir konu olduğunu kabul etmek gerekir. Ekosistemlerin korunması ve geliştirilmesi, özellikle yeni endüstriyel dinamikler çerçevesinde, Akdeniz Bölgesi'nde ana sorun haline geliyor. Avrupa-Akdeniz işbirliği altyapının ve çevresel standartların geliştirilmesi, su kalitesi, su kaynaklarının kullanılması ve çevrenin korunması konularını kapsıyor.

Toplantıda Akdeniz ülkelerinin tamamında sosyal diyaloğun işlevi ve yerinin önemi belirtildi. Artan , nüfusun yaşlanması, istihdam yaratılması, işgücü piyasasının yeniden yapılanması, yüksek düzeyde sosyal korumanın sürdürülmesi, bilgi ve teknolojik yenilikler yayılması bölgedeki ortak sorunlar. Katılımcılar Akdeniz havzasına komşu bütün ülkelerin sendikaları arasında işbirliğinin güçlendirilmesi gerektiğini vurguladı.
ICEM'in de davet edildiği iki gün süren konferansta federasyonu ICEM Kimya ve Kauçuk Seksiyonu Sorumlusu Kemal Özkan temsil etti. Kemal Özkan ICEM'in küresel düzeyde yürüttüğü sosyal diyalog faaliyetlerinden ve Ortadoğu ve Kuzey Afrika Bölgesi'nde yürüttüğü sendikal kapasitenin geliştirilmesi ve sendikal faaliyetlerin desteklenmesine yönelik etkinliklerden oluşan bir sunum yaptı.

Sonuç olarak, bütün katılımcılar AESCOOMED memnuniyetle karşılayarak uluslararası dayanışmanın önemini belirttiler.