Jump to main content
IndustriALL logotype
Article placeholder image

Petrol-İş Sendikası Yaratıcı Bir Tanıtım ve Örgütlenme Kampanyası Başlattı

27 July, 2009

ICEM üyesi Petrol-İş geleneksel örgütlenme yöntemlerinin dışına çıkarak yeni yöntemler uyguladığı bir örgütlenme kampanyası başlattı. ICEM Genel Sekreteri Manfred Warda kampanyadan övgüyle söz etti. Sendikanın ilk aşamada hedef olarak seçtiği Düzce şehrinde kullanılan kampanya malzemeleri arasında şunlar var: bilbord ve iç mekân afişleri, pankartlar, broşürler, bildiriler, çıkartmalar, televizyon ve radyo spotları, gazete reklamları, tişörtler ve bir kampanya web sitesi. Ayrıca sinema sektöründen tanınmış ilerici oyuncular kampanyayla ilgili televizyon filmlerinin yapımına katıldılar.

Kampanyayla ilgili web sitesine buradan ulaşabilirsiniz. Kampanya projesinin ana teması “Sendikalı Ol”. Kampanya malzemelerinde kullanılan diğer sloganlar ise şöyle: “Umutlu Ol”, “Güçlü Ol”, “Güvenli Ol”, “Mutlu Ol”, “Birlik Ol” ve “Etkili Ol”. Web sayfasının kazanılacak yeni üyelere yönelik özel bölümlerinde, “Sendika nedir?”, “Neden sendika?”, “Petrol-İş nedir?” gibi konular işleniyor.

Kampanya projesi sendikanın yıllardır yürüttüğü uzun bir araştırma ve planlama çalışmasının ürünü. 1990'ların başlarında üye sayısındaki büyük düşüşün ardından, örgütlenme Petrol-İş'in gündeminde öncelikli bir yer aldı. Bu tarz yeni bir kampanya tekniği, önceki sendikal örgütlenme kampanyalarında kullanılan yerleşik anlayış ve yöntemleri kırmak amacıyla seçildi. Türkiye'de şirketler işçilerin örgütlenme hakkını meşru bir hak olarak tanımıyorlar. Ülkedeki sendikal örgütlenme kampanyaları işverenlerin işçilere ve sendikalara yönelik sistemli baskı önlemleri altında yürütülüyor. Sendikal örgütlenme ve toplu sözleşme süreci baskılar, tehditler, işten atmalar, kara listeler, işsizlik tehlikesi, vb. anlamına geliyor. Bu nedenle sendikalar örgütlenme çalışmalarını gizli yürütüyor.

Petrol-İş Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın

Düzce kampanyası “sendikal örgütlenme”yi “terör eylemi” ve “anarşi” ile özdeşleyen köhne zihniyeti kırma olanağı yaratıyor. Petrol-İş mesajını sadece işyerlerindeki örgütsüz işçilere değil, onların ailelerine ve yaşadıkları yerel topluma da ulaştırmayı amaçlıyor. Kampanya özellikle genç işçiler için enerji, umut ve özgüven aşılayan bir ortam yarattı.

Şimdi Petrol-İş önümüzdeki aylarda kapsamlı bir üye kayıt çalışması başlatmayı planlıyor. Ayrıca, sendika önceden pilot bölge olarak belirlediği diğer kentlerde benzer yerel tanıtım kampanyalar düzenlemeyi, kampanyanın mesajını ulusal düzeye de taşımayı amaçlıyor.