Jump to main content
IndustriALL logotype
Article placeholder image

PENGASSAN petrol sektöründe genel grevle tehdit ediyor.

4 July, 2011

ICEM üyesi Nijerya Petrol ve Doğalgaz işçileri sendikası PENGASSAN sektör başkanı ve diğer şirket yönetim kurulu üyelerinin kurban edilmesinde ısrar edilmesi üzerine 15 Temmuz 2011 tarihinde Petrol Döviz İstikrar Hesabı (PEF) Yönetimine ultimatom verdi.

Üstdüzey yöneticiler sendikası PENGASSAN, PEF yönetimini, PENGASSAN üyelerinin kurban edilmesinin devam etmesi durumunda sadece PEF çalışanlarının değil ülkede petrol sektöründe çalışanların tamamının katılacağı bir eylemle buna cevap vereceği konusunda uyardı.

Sendika üyeleri Nijerya'da önemli bir konumda bulunuyorlar. Sendika üyeleri bütün ülkeye dizel ve fuel yakıtın dağıtımının yapıldığı petrol depolarında denetçi pozisyonundalar. Dolayısıyla depolar PEF'in kontrolü altında.

PEF yönetimi son dönemde PENGASSAN'ın, yürütülen bir kampanya ile altı yıldır aynı düzeyde tutulan ve terfi ettirilmeyen üyelerinin yüzde yetmişinin terfi etmesini sağladığından dolayı sendikal konularda agresif müdahalelerde bulunuyor. PEF sendika üyelerinin faaliyetlerinin sendikal kurallara uyumunu araştırmak için bir panel düzenledi. Bu açıkça PENGASSAN'ın altının oyulması için girişilmiştir ve sendikal özgürlüğü ihlal ediyor.

PENGASSAN Genel Sekreteri Bayo Olowoshile PES yönetici sekreterini yazdığı mektupla uyardı. Bayo yazdığı mektupta: “PEF yönetimine daha önce 15 Haziran'da yazdıkları mektup tarihinden başlamak üzere 14 günlük bir ültimatom verdiklerini ve bu süre içerisinde PEF'in sendikanın yapısına, işleyişine, sendikalar kanununa ve çalışma ilişkilerine saygı duyması aksi halde PEF'in petrol ve gaz sektörlerinde ulusal çapta yapcakları eylemlerin sonucuna katlanacağını” açıkladı.