Jump to main content
IndustriALL logotype
Article placeholder image

Metal İşçileri GEA'da işten atmalara karşı direniyor

5 December, 2011

Uluslararası Metal İşçileri Federasyonu IMF üyesi Birleşik Metal-İş sendikası Gebze'de bulunan Almanya merkezli GEA firmasında temel sendikal özgürlükler için mücadele yürütüyor. Firma yerel yönetimi alay edercesine 62 işçiyi yasadışı grev yaptıkları grekçesiyle işe almıyor. Bahsi geçen yasadışı eylem çalışma günü boyunca verilen aralara denk düşüyor ve yapılan soruşturmalar yaşadışı böyle bir eylemin olmadığını kanıtlıyor. ICEM, bu konuda her geçen gün büyüyen uluslararası kampanyaya katılarak işverenin işçileri işe başlatması, 31 Mayıs'ta işten atılan 4 işçinin işe iade edilmesi ve sendika karşıtı faaliyetlerinde işverenin polis tarafından korunmasına son verilmesi için çağrıda bulundu.

Şirketin Türkiye'deki davranış biçimi, şirketin IMF ile olan uluslararası minimum standartlar anlaşmasının açık bir şekilde ihlal edildiğini gözler önüne seriyor. Çünkü bu anlaşmada firma bütün uluslararası faaliyetlerinde işçi haklarına saygı göstereceğini taahhüt ediyor. IMF, GEA'nın Gebze'de bulunan fabrikasına yapılan geniş katılımlı uluslararası dayanışma ziyaretinin bir parçası olarak şirketin ve grev yerinde bulunan fabrika önündeki işçilerin dikkatini bu gerçeğe çekti.

ICEM daha önce yapılan bu uluslararası ziyarete katılıp, işçilere dayanışma mesajı göndermişti. Bu dayanışma mesajı grev yerinde de okundu. Ayrıca firmaya da bu hukuksuz duruma derhal son vermesi için bir mektup gönderilmişti.

Labourstart websitesinde de yerini alan dayanışma kampanyasına websitesini ziyaret ederek destek verebilirsiniz.

ICEM, Birşelik Metal İş'in 16-18 Aralık 2011 tarihleri arasında yapılacak Kongresi'ne de katılacak.