21 September, 2009
Toplam 55 milyon sanayi işçisini temsil eden üç küresel federasyon, ABD'nin Pittsburgh kentinde yapılacak olan G20 Maliye Bakanları ve Merkez Bankası Başkanları toplantısında küresel istihdam krizinin öncelikli gündem maddesi olmasını ve bütün dünyadaki istihdam kaybı salgınını durduracak gerçek önlemlerin alınmasını istedi.
Uluslararası Tekstil, Giyim ve Deri İşçileri Federasyonu (ITGLWF), Uluslararası Kimya, Enerji, Maden ve Genel İşçi Sendikaları Federasyonu (ICEM) ve Uluslararası Metal İşçileri Federasyonu (IMF), ekonomi bakanlarının gerçek toparlanmanın ancak istihdamın korunması ve istihdam yaratılması ile mümkün olabileceği gerçeğini kabul etmelerinin ve bunu öncelikli gündem maddesi haline getirmelerinin acil bir zorunluluk olduğunu vurguladı.
Üç küresel federasyonun ortak açıklamasında, bir yıldır süregelen krizin asıl etkisinin, on milyonlarca iş kaybının ortaya çıkmasıyla, ancak şimdi hissedilmekte olduğu, 2010ve 2011'de istihdamın daha da daralacağının öngörüldüğü belirtildi. Üç küresel federasyon Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu'nun (ITUC) geçen hafta yaptığı açıklamayı destekliyor. Açıklamada, “İnsanlar işlerine dönünceye kadar yapılacak hiçbir toparlanma görüşmesinin pek anlamı olmayacağı” vurgulanmıştı.
Federasyonlar ITUC'un da aralarında yer aldığı küresel federasyonların ortak açıklaması niteliğindeki “Pittsburgh Bildirgesi”ne dikkat çekiyor. Bildirgede, uluslararası finans kuruluşlarının istihdam, insan hakları ve sendikal haklar, daha sıkı bir finans yönetimi ve piyasa düzenlemesi konularında zihniyet değişikliğine ihtiyacı olduğu belirtiliyor.
Bildirgede, G20'nin Haziran 2009'da kabul edilen ILO İstihdam Paktı'nı uygulaması ve ayrıca, ILO'nun İnsana Yakışır Çalışma Gündemi'ni G20'nin Sürdürülebilir Ekonomik Faaliyet Bildirgesi'ne eklemesi isteniyor. Böylece işçi hakları, sosyal koruma ve sosyal diyalog ekonomik ve sosyal karar alma süreciyle etkin bir şekilde bütünleşmiş olacak.
Pittsburgh Bildirgesi G20'nin yeşil istihdam yaratılmasına ve iklim değişikliğiyle ilgili düzenlemelerden haksız bir şekilde zarar gören işçilerin korunmasına öncelik verilmesini de talep ediyor.
ITGLWF Genel Sekreteri Neil Kearney konuyla ilgili olarak şöyle dedi: “Geçen yıl yaklaşık 13 milyon iş kaybına uğrayan tekstil sektöründeki işçiler açısından küresel kriz gerilemiyor, derinleşiyor. Canlandırma paketleri, insana yakışır çalışmayı ve geçinmeye elverecek ücreti sağlayacak şekilde sürdürülebilir üretimi geliştirmeye devam etmeli, tüketici talebini ateşlemelidir.”
IMF Genel Sekreteri Jyrki Raina ise şöyle dedi: “Şimdiye kadar yapılan, finans kurumlarına muazzam meblağlar akıtmak oldu. Bu kurumlar ise temel görevlerini, yani finansman yoluyla sağlam bir sanayi ekonomisi yaratma görevini yerine getiremedi. Hükümetlerin hayati önemdeki istihdam, özellikle güvencesiz istihdam sorununu ele almasını talep ediyoruz. O güvencesiz istihdam ki küresel Kuzey'in sanayi yapılarını, Güney'de ise adil gelişme olanaklarını tahrip ediyor.”
G20 toplantısı Pittsburgh'da 24-25 Eylül günlerinde yapılıyor.
ITGLWF 110 ülkeden 207 sendikayı, ICEM 132 ülkeden 467 sendikayı, IMF ise 100 ülkeden 200 sendikayı küresel düzeyde temsil ediyor.