Jump to main content
IndustriALL logotype
Article placeholder image

Kolombiya'da taşeron işçisinin ölümü greve yol açtı

20 April, 2009

ABD kökenli Drummond kömür şirketine ait Kolombiya'daki La Loma madeninde yetersiz güvenlik önlemleri nedeniyle bir taşeron işçisinin ölümü üzerine, Sintramienergética sendikasının 8.000 üyesi ve diğer taşeron işçileri geçen Mart ayında dört günlük bir grev yaptı. Kolombiya'nın ikinci en büyük kömür madeninde grev süresince üretim durdu.

La Loma'da bir aydır çalışan taşeron işçisi Dagoberto Clavijo Barranco, kömür nakil aracının açık kömür ocağına düşmesi sonucunda 23 Mart'ta öldü.

İşçilerin iş güvenliği önlemleri alınması talebiyle başlattığı grevin sürmesi üzerine, şirket yaptığı açıklamada grevi yasadışı olarak niteledi.

Sendikanın bir yöneticisi, Drummond'ın iş güvenliğini görüşmek üzere sendikayla bir araya gelmeyi kabul ettiğini, ama görüşmelerin iş güvenliği koşullarını iyileştirmesinin mümkün olmadığını söylemekle konuyu hafife aldığını açıkladı. La Loma'da üretimin tekrar başlamasından sonra şirket 27 Mart'ta yaptığı bir başka açıklamada, kazadan üzüntü duyduğunu ve “bu talihsiz olayın üstesinden gelmek için yetkili makamlarla birlikte elden gelenin yapılacağını” belirtti.

Drummond şirketinin César eyaletindeki La Loma kömür ocağında son on yılda dokuz insan öldü. Şirketin Barranquilla yakınlarındaki liman tesislerinde ise yine iş kazası sonucunda üç ölüm daha oldu.

İş güvenliğiyle ilgili grevin sona ermesini izleyen günlerde, Drummond, nakliyat işçilerinin sendikası Sintraime'nin bir grevi nedeniyle 600 işçinin işine son verdi. Kömür nakliyatı işini taşeron olarak yürüten Carbograneles ve Fenoco şirketlerine (ki kısmen Drummond da bu iki şirketin sahibidir) bağlı olarak çalışan işçilerin 25 Mart'ta başlattığı grev geçen hafta sonlarında hâlâ sürüyordu. Nakliyat işçileri demiryollarında ve liman tesislerinde sendikanın tanınması ve fazla mesai kurallarının belirlenmesi için grev yapıyorlar.

Maden sendikası Sintramienergética, nakliyat greviyle ilişkisi olmadığını belirterek Drummond'ın 600 işçiyi işlerine iade etmesini talep ediyor.

Amerikan şirketi Drummond La Loma'da doğrudan veya dolaylı 9.000 işçiyi istihdam ediyor.