Jump to main content
IndustriALL logotype
Article placeholder image

Kolombiya Petrol İşçileri Sendikası USO ile Ecopetrol Yeni Bir Sözleşme Bağıtladı

24 August, 2009

ICEM üyesi Union Sindical Obrera de la Industria del Petroleo (USO) ile devlet işletmesi Ecopetrol arasında 40 gündür süren sözleşme görüşmeleri 22 Ağustos Cumartesi günü yeni bir toplu sözleşmeyle sonuçlandı. 1 Temmuz 2009 itibariyle yürürlüğe girecek yeni toplu sözleşme 2014 yılında sona erecek. Sözleşme bütün Ecopetrol çalışanlarının yanı sıra Ecopetrol projelerinde istihdam edilen taşeron işçilerini de kapsıyor.

Sendikanın belli başlı talepleri şunlardı: geçici işçilerin ailelerine sağlık hizmetleri sağlanması, sendikal faaliyet nedeniyle işini kaybeden işçilerin işe iadesi, ülkedeki ABD üslerine muhalefet, ücretlerde artış, sektördeki bütün faaliyetler için geleneksel ücretin tanınması, Ecopetrol'de istihdamın kurallara bağlanması, sendikal haklar ve insan hakları konusu.

Bağıtlanan sözleşme sağlık, eğitim ve konut konularında sendikanın taleplerini karşılıyor. Şirket işyerinde en az altı ay çalışmış geçici işçilerin ailelerine sağlık hizmeti sağlayacak.

Ücretlerde önemli artışlar elde edildi. Taban ücretler, işçinin bağlı olduğu kategoriye göre, yüzde 6,8 ila 18,74 arasında artırıldı. Sonraki beş yılda ise aylık ücretler yılda yüzde bir artırılacak.

 
Sendika yönetimi uyuşmazlığın toplu sözleşmeyle çözülmesini istiyordu. Sendika Başkanı Moises Baron Cardenas sendikanın tutumunu şöyle dile getiriyordu: “Sözleşme yoksa, üretim de yok”.

Sözleşme görüşmelerinin ilk günlerinde işçiler tehdit ediliyor ve şiddete maruz kalıyorlardı. 17 Temmuz Perşembe günü Barrancabermeja rafinerisindeki işçilere göz yaşartıcı gaz, kauçuk kurşunlar ve bayıltıcı bombalarla saldıran polis üç işçiyi yaralamış, iki işçiyi gözaltına almıştı. Sendika bu olaylar nedeniyle görüşmelere ara vermiş, Başkan Germán Osman saldırıyı kınamıştı.