Jump to main content
IndustriALL logotype
Article placeholder image

Kolombiya İşçi sendikası aktivisti katledildi, İLO delegasyonu Kolombiya'ya ulaştı

12 July, 2010

ICEM üyesi Kolombiya İşçi Sendikası USO aktivisti katledildi. Nelson Camacho Gonzalez 16 Haziran 2010 tarihinde işe gitmek için durakta otobüs beklerken motorsikletli katillerin hedefi oldu.

Bu cinayet Petrol İşçileri Sendikası aktivistlerinin Casanare'deki çokuluslu BP, Ecopetrol ve TGI şirketleri ile yürüttüğü mücadelede karşılaştığı baskıların ne boyutta olduğunu ortaya koyuyor.

Cinayet başka bir sendika aktivistinin katledilmesinin üzerinden henüz üç gün sonra gerçekleştirildi. Ibio Efren, 19 Haziran'da katledilmişti. Efren, Antioquia Öğretmenler Sendikası ADIDA'da faaliyet yürütüyordu. Kuzey Kolombiya'da yer alan Antioquia'da 2010 yılı içerisinde örgütlendiği için katledilen 7. sendika aktivisti olan Efren, ülkedeki başkanlık seçimlerinden bir gün önce katledildi.

2010 yılı içerisinde ülkede katledilen toplam sendikacı sayısı 32'ye ulaştı. ICEM'in de daha önce bildirdiği gibi, dünyada 2009 yılında katledilen 101 sendikacının 48'i Kolombiya'dandı. Geçen 24 yıl içerisinde ülkede yaklaşık 3.500 sendikacı katledildi. Henüz iktidarı bırakan Alvaro Uribe doneminde 529 sendika lideri çalışmalarını sürdürürken paramiliter güçlerce tutulan kiralık katiller tarafından katledildi.

USO, bu son cinayetin bütün ayrıntılarıyla soruşturulması için çağrı yaptı. ICEM, USO'nun cinayetin Kolombiya Başsavcısı tarafından soruşturulması talebini destekliyor.

Cinayet, İLO Standartları Aplikasyon Komitesi'nin Kolombiya'yı sendikal hakları şiddetli bir şekilde ihlal eden 25'likler listesinden çıkarmasının hemen ertesinde işlendi. Sendikacılar açısından en tehlikeli devletin bu listeden çıkarılmasına yönelik sürpriz karar üç taraftan oluşan bir İLO delegasyonunun Kolombiya'da bulunduğu bir dönemde geçti. Delegasyon 06-09 Temmuz 2010 tarihleri arasında Bogota'da hükümet, işçi ve işveren taraflarıyla bir dizi görüşme yaptı.

Delegasyon dışarıda gösteri yapan işçilerle de birçok toplantı yaptı. Geçen Çarşamba, 7 Temmuz 2010, delegasyon Kolombiya Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile görüşürken dışarıda toplanan yüzlerce işçi “Kahrolsun Uribe hükümetinin ve sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın baskıcı politikaları” diye slogan atıyordu. Gösteri Kolombiya polisi ESMAD'ın tehditleri altında sürdürüldü.

Bütün ICEM üyeleri adına USO Başkanı German Osman'a bir mektup gönderen ICEM Genel Sekreteri Manfred Warda, mektupla olaydan duyduğu üzüntü ve kızgınlığını iletti.