Jump to main content
IndustriALL logotype
Article placeholder image

KCTF - KCTU söker internationell solidaritet för koreansk bojkott av GS Caltex

7 April, 2006

Bästa kollegor!

Vi vill informera er om att vårt medlemsförbund KCTF (koreanska kemi- och textilarbetarefederationen), tillsammans med sin landsorganisation, KCTU, den 1 april 2006 inledde en bojkottkampanj mot produkter från GS Caltex (tidigare LG Caltex) i Korea, som protest mot företagets personalpolitik.

I juli 2004 gick facket inom GS Caltex i strejk sedan förhandlingarna med oljebolaget hamnat i dödläge. Samtalen bröt samman på grund av sådana krav som femdagars och 40-timmars arbetsvecka och icke-diskriminering av kontraktsanställda arbetare. Istället för att förhandla med arbetstagarna, gick bolaget till motangrepp mot de strejkande och tog hjälp av den koreanska regeringen som skickade ut kravallpolis som brutalt slog ned strejken.

Efter 20-dagarsstrejken fortsatte bolagsledningen sitt aggressiva, antifackliga uppträdande genom att gallra bland återvändande arbetare, trakassera familjer och avskeda nästan alla fackliga funktionärer, totalt 30 personer. Dessutom häktades 8 fackliga ledare för sina roller i strejken och dömdes till 2–3 års fängelse. Sammanlagt 650 andra arbetstagare bestraffades med tre månaders avstängning från arbetet.

Hittills har bolaget inte visat några tecken på att vilja upphöra med sin regelvidriga personalpolitik eller att återanställa de avskedade fackliga funktionärerna. Av detta skäl beslutade fackföreningen att utlysa en bojkott mot produkter från LG-Caltex i Korea. GS Caltex Korea ägs till 50 % av Chevron och till 50 % av det koreanska företaget GS Holding.

Vi ber er att stödja vår koreanska medlemsorganisation genom att skicka ett protestbrev till den koreanska regeringen. Vi bifogar en mall till ett sådant brev.

Adressera brevet till:
President Roh Moo-hyun
1 Sejong-no, Jongno-ku,
Seoul 110-820, Korea
Fax: +82-2-770.03.44
E-post: [email protected] 

Skicka också en kopia till det koreanska arbetsmarknadsministeriet på [email protected]

Vi uppmanar er också att skicka ett solidaritetsmeddelande till KCTF och bifogar en mall till ett sådant meddelande. Om ni vill kan ni självklart ändra i mallen till både protestbrevet och solidaritetsmeddelandet eller formulera helt nya sådana skrivelser. Adressera solidaritetsmeddelanden till:

BAE, Kang-wook
President, KCTF-KCTU
Fax: + 82 2 2632 4755
E-post : [email protected]

Skicka också en kopia till: [email protected].

Broderliga hälsningar

Fred Higgs
Generalsekreterare