Jump to main content
IndustriALL logotype
Article placeholder image

İspanya'daki Kadın Konferansına Geniş Katılım Oldu

28 March, 2011

İspanya'dan iki ICEM üyesi sendikanın, FIA-UGT ile FITEQA-CC.OO'nun birlikte evsahipliğini yaptığı ICEM Dünya Kadın Konferansı 23-25 Mart günlerinde Sevilla'da 47 ülkeden 230'un üzerinde delegeyi bir araya getirdi. Konferansın ana konusu “Kazanımlar ve Düşler” idi.

Şimdiye kadarki en geniş katılımlı tarihi konferansta kadınlar aralarındaki koordinasyonu güçlendirmeye yönelik yapılar kurma ve geliştirme çalışmalarına ağırlık verme kararı aldılar. Halen bazı ülkelerde var olan koordinasyon komitelerinin yanı sıra, birden fazla ICEM üyesi sendikanın bulunduğu her ülkede bir kadın komitesi kurulacak. Bunu ise Avrupa'da ve bazı altbölgelerde kurulacak kadın ağları izleyecek.

ICEM Kadın Sorumlusu Carol Bruce

ICEM'li kadınlar yeni bir uluslararası federasyon kurulması süreci içinde Uluslararası Metal İşçileri Federasyonu (IMF) ve Uluslararası Tekstil Giyim ve Deri İşçileri Federasyonu (ITGLWF) ile güçlerini ve kaynaklarını birleştirmeyi sabırsızlıkla bekliyorlar. Üç örgütün kadın üye sayıları ve kadın çalışmaları farklı düzeylerde olmakla birlikte, ICEM'in kadın seksiyonu bu alandaki en iyi uygulamaların bir araya gelmesi için çalışacak.

Konferansta iki kampanya başlatıldı: Bunlardan biri Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde kadınlara uygulanan şiddete son verilmesi kampanyasıydı, diğeri ise HIV/AIDS salgınını önlemek için kadın prezervatiflerinin daha yaygın kullanılması kampanyasıydı. Kadınlara uygulanan şiddetin önlenmesi ve özsaygının geliştirilmesi konulu diğer iki çalışma planı üzerinde de önemle durulacak.

Konferans kararı burada.

Delegeler Japonya'daki Depremzedelere Saygı Duruşunda

ICEM Başkanı Senzeni Zokwana, açış konuşmasında, delegeleri Japonya'daki deprem ve tsunami felaketinin vurduğu insanlar için bir dakikalık saygı duruşuna çağırdı.

ICEM Genel Sekreteri Manfred Warda ise şöyle dedi: “Toplumsal cinsiyet, Yönetim Kurulunda ve Kongremizde görüşülecek ICEM Eylem Planı'nın önemli bir bölümünü oluşturacak. Bu konferansın da gösterdiği gibi, kadınların ICEM içindeki çalışmalarından gurur duyuyoruz.”

Konferansa kadın politikacılar da katıldılar. Eski Sosyal İşler Bakanı Matilde Fernández İspanya'da toplumsal cinsiyet eşitliği için mücadelenin önemini vurguladı. Ülkede kadınların ücretleri erkeklerinkinden yüzde 15 daha az. Bu ise kadınların ücret eşitliği elde etmek için her yıl erkeklerden 51-52 gün daha fazla çalışması gerektiği anlamına geliyor.

Selüloz-İş'ten Müzeyyen Acunal

“Yasalarda değişiklik yapmak gerekiyor, ama bu da yetmeyecek,” diyen Matilde Fernández şunu vurguladı: “Toplumun utumunu değiştirmemiz gerekiyor.”

Konferansta Rusya'dan Evgenia Esenina ICEM Kadın Komitesi Başkanı, Zimbabve'den Angeline Chitambo ise Başkan Yardımcısı seçildiler.

Konferansın kapanışında, Başkan Senzeni Zokwana, toplumsal cinsiyet çalışması ve yeni küresel imalat federasyonu kurma süreci konusunda şöyle dedi: “Yenileneceğiz ve güçleneceğiz. Birliği besleyelim. Birlikte daha fazla kazanım elde edebiliriz!”