Jump to main content
IndustriALL logotype
Article placeholder image

İspanya: Kimya sektöründe toplu sözleşmenin yenilenmesi

8 March, 2010

İspanya'da kimya sektöründe faaliyet gösteren ICEM üyesi örgütler işkolu düzeyinde yeniden toplu sözleşme imzaladılar. Bir önceki sözleşmenin süresi Aralık 2009 tarihinde sona erdi. 9 Şubat 2010 tarihinde ICEM üyesi İspanyol sendikalar FITEQA-CC.OO ve FIA-UGT tarafından bağıtlanan bu sözleşmeyi CC.OO basın yayın sorumlusu bundan sonra diğer sendikalar tarafından da imzalanacak toplu sözleşmelerde krizin aşılması çerçevesinde bir model olarak nitelendi.

Sözleşme 1 Ocak 2010 - 31 Aralık 2012 tarihleri arasında geçerli olacak.

Son 18 ay içerisinde ekonomik krizden dolayı İspanya'da 1.5 milyon işçi işini kaybetti. Bu durum sendikalar ve işletme yönetimleri arasındaki toplu sözleşme müzakerelerinin önemini artırıyor. İspanya'da kesintisiz 21 ay boyunca devam eden resesyon ve işsizlik sonrasında ülke tarihinde işsiz sayısı ilk defa dört milyonu buldu.

  

Sendikalar toplu sözleşme görüşmelerinde başarılabileceklerin sınırlarını kabul ettiler ve sözleşmelerde açıklamalarını özellikle istihdamda istikrar ve düzensiz çalışmanın artışının durdurulması üzerine yoğunlaştırdılar. Yeni sözleşme düzenli istihdam ve düzensiz çalışmanın sona erdirilmesini öngörüyor. Kadınlara işçilere ve gençlere fırsat eşitliği yine müzakere edilen öncelikli konular arasında olmalıydı. Bu konular ilk defa oluşturulan Takip Komitesi tarafından sözleşme süresince devamlı müzakere edilecek.

Sendikalar ve işverenler önümüzdeki üç yılda izlenecek ücret politikaları konusunda anlaşmaya vardı. Üç yıl boyunca ücretler % 2.5 oranında artacak.