Jump to main content
IndustriALL logotype
Article placeholder image

Irak sendikaları Irak Hükümeti'nin baskı ve müdahalelerine göğüs geriyor

2 November, 2009

Irak sendikaları örgütlendikçe ve etkilerini artırdıkça Irak Hükümeti'nin artan müdahale ve baskısıyla karşılaşıyor. Yeni Anayasa'da örgütlenme hak ve özgürlüğü açıkça garanti edilmesine rağmen, sendikal çalışmayı engellemek ve kırmak için, bir bölümü eski dönemden kalan kanunların da desteğini alan Irak Hükümeti sendika karşıtı tutumunu şiddetlendiriyor.

Buna rağmen Irak sendikaları mücadeleye devam ediyor. 24 Ekim'de yüzlerce işçi Basra sokaklarındaydı. 12 sendika'dan işçiler ellerinde pankartlar ile Irak Genel İşçi Federasyonu IGİF'in önünde bir araya gelerek, Basra'da bulunan Hükümet binasına doğru hareket etti. Sendikalar, Hükümetten sendikaların ve işçilerin iç işlerine müdahale etmeyi bırakmasını talep ettiler.

ICEM Yönetim Kurulu Üyesi Heşimiye Sadavi

IGİF, ICEM'e iki sendikanın da üye olduğu ulusal sendikal merkez. Bu gösteriye katılanlar içinde IGİF Başkanı ve ICEM Yönetim Kurulu üyesi Haşimiye Sadavi de vardı.

Gösteride atılan sloganlar 1987 tarihli "150 Kanunu"nun ve 2005 Ağustos'unda çıkarılan "Bakanlık Genelgesi" nin iptal edilmesini ve İLO normlarına uyumlu bir iş yasasının uygulanmasını talep ediyordu.

24 Ekim protestosundaki önemli konu, Hükümet'in eski yasalar çerçevesinde IGİF'i de dışlayarak, işçilerin kendi sendikalarını seçmelerini engellenmesiydi. Bu bağlamda Hükümet kamu çalışanlarının örgütlenmesinin ve sendikalı olmasının önüne geçmek istiyor. Eski yasalara göre kamu çalışanları zaten sendikalı olamıyorlardı.

Elektrik endüstrisi tıpkı gaz ve petrol endüstrileri gibi kamu mülkiyetinde olduğundan ve çalışanların kamu görevlisi sayıldığından bu sektörde seçim yapılması gerçekten gülünç. Sorunlar hükümetin tartışmalı bir kanunu, "8750 nolu Genelge", ısrarla sürdürmek istemesinden kaynaklanıyor. Bu genelge sendikaların bütün varlıklarını ve banka işlem ve hesaplarını dondurarak etkin bir şekilde faaliyet yürütmesini imkansız hale getiriyor.

Yürüyüşün sonunda Hükümet Temsilcilikleri'ne ulaşıldığında sendikacılar yerel yetkililerle görüştü. Görüşmede yetkililer sendikacıların taleplerini desteklediklerini ve Merkez Hükümet'e ileteceklerini bildirdiler.

Bu sonsuz kavga devam edecek. Irak sendikal hareketi, Hükümet'e ve Parlamento'ya hem kamu kesiminde hem de özel sektörde çalışan işçilere sendikal örgütlenme hakkı veren adil bir iş yasası çıkarması için ulusal bir kampanya çağrısı yapıyor. Seçimler ancak böyle bir yasa çıktıktan sonra Hükümet'in müdahalesi olmadan yapılmalıdır.

Kampanya uluslararası kamuoyunun dikkatini çekerek desteğini alıyor. İngiltere'de TUC Genel Sekreteri Brendan Barber İngiltere Dışişleri Bakanı David Miliband'a bir mektup yazarak Irak Hükümeti'ne sendikaların iç işlerine karışmaması, eski yasaları yürürlükten kaldırması ve örgütlenme özgürlüğüne saygılı İLO normları ile uyumlu bir iş yasası oluşturması yönünde baskı yapılmasını istedi.

Dünya emek hareketinden haberler vermesi ile bilinen LabourStart internet sitesi de bu konuda bir kampanya başlattı.