Jump to main content
IndustriALL logotype
Article placeholder image

IGBCE'de Kuşak Değişimi: Geçmişten Gelen Sosyal Boyut Almanya'nın Geleceğini Şekillendirecek

19 October, 2009

Almanya Maden Kimya ve Enerji İşçileri Sendikası IGBCE’nin geçen hafta Hannover'de yapılan kongresinin ilk gününden son gününe kadar ana konusu gençlikti. On küsur yıl boyunca, işyerinde çıraklık ve eğitim konusuna sendikal politikalarda özel bir yer veren eski lider kadrosundan, 13 Ekim'de görevi onlardan devralan, ulusal sendikal merkez DGB içindeki en genç başkana kadar, IGBCE'nin Dördüncü Tüzüksel Kongresi'ndeki bütün delegeler, Almanya'nın -son seçimlere rağmen- gelecekte de dizginsiz bir piyasa ekonomisi karşısında insan ihtiyaçlarına öncelik vermeye devam edeceğini vurguladı.

“Geleceği Düşün, Sorumlu Davran” sloganı altında toplanan Kongre, birleşerek kendisini yenilemiş sendikanın 14 yıllık geçmişine saygısını vurgularken, yeni merkez-sağ koalisyona karşı tavrını da açıkça ortaya koydu ve uzun zamandır devam eden toplumsal anlaşmanın değişmeyeceğini dile getirdi.

Yeni seçilen Başkan Michael Vassiliadis, ortada

Görev süresini dolduran Başkan Hubertus Schmoldt Almanya'nın sosyal modelinin sırf kâra dayanan piyasa ekonomilerinden daha dayanıklı çıktığını söyledi. Yeni seçilen Başkan Michael Vassiliadis ise modern sanayi toplumunun “işletme konseylerinin yönetime katılması” ve “esnek, yenilikçi toplu pazarlık” gibi iki ana dayanaktan oluştuğunu ve bunun işçilere yaşam boyu güvenlik, Alman gençliğine ise yeni kariyer olanakları sağlamaya devam edeceğini vurguladı.

Alman Sosyal Demokrat Partisi Başkanı Franz Müntefering, 690.000 üyeli IGBCE'yi 1997'den beri yöneten Schmoldt'u “gündemindeki işi politikacılara bırakmakla yetinmeyen, davranıp o işi kendisi yapan adam” olarak sundu. Schmoldt ise IGBCE'yi, neoliberalizm dönemine başarıyla karşı koyan, toplumsal kimliğini ve örgüt içi dayanışmasını koruyabilen istikrarlı bir sendika olarak tanımladı.

Vassiliadis Almanya'nın gündemindeki en büyük sorunun eğitimin yapısını güçlendirmek olduğunu söyledi. Şöyle dedi: “Eğitim sistemimiz sosyal adalete aykırı. Paranın ya da doğduğunuz ülkenin eğitim fırsatlarınızı belirlemesine izin veremeyiz.” IGBCE'ye yeni üye olanların yarısının genç işçiler olmasını ve 2010'da birçok işyeri temsilcisinin emekliye ayrılacak olmasını gelecek için fırsat olarak niteleyen Vassiliadis, halen 5.500 kadar çırağın işyeri temsilcisi seçildiğini, bunun ise toplamın yüzde 4'ünü bulduğunu belirtti.

ICEM Genel Sekreteri Manfred Warda

İkinci kuşak bir Yunan göçmeni olan 45 yaşındaki Vassiliadis IGBCE'de sendikal çalışmaya 1986'da başladı. 2004'ten beri sendikanın altı üyeli Yönetim Kurulu'nda görev yapıyordu. Çalışma alanı işletme konseyleri, işyeri temsilciliğinin geliştirilmesi, sendikal eğitim ve genç işçiler idi. Essen'deki bir Bayer fabrikasından gelen Vassiliadis kimya sektöründeki BASF ve Henkel'in yönetim organında sendikayı temsilen görev yapıyor, ayrıca potas üreticisi Kali&Salz ve Evonik Steag'ın başkan yardımcılığı görevini yürütüyor.

Kongre kararıyla üye sayısı altıdan beşe indirilen Yönetim Kurulu'nun üyelerinden Werner Bischoff da, Schmoldt gibi, emekliye ayrılıyor.

Warda, Özkan ve Senzeni görev süresi sona eren Hubertus Schmoldt ile

IGBCE'de toplu sözleşmenin yanı sıra birçok başka görev de üstlenmiş olan Bischoff sendikanın bugünkü toplu sözleşme anlayışının mimarıdır. Bu toplu sözleşme anlayışı sayesinde yaşam boyu iş güvencesi, yaşlı işçilerin çalışma süresinin kısaltılması suretiyle gençlere fırsat yaratılması ve birçok şirkette eğitime ve çıraklara zaman ayrılması gibi önemli kazanımlar elde edildi.

Schmoldt son yıllarda eğitimden geçen her üç kişiden ikisinin IGBCE'ye katılmasının Bischoff'un katkısıyla yaratılan sendikanın güçlü toplu pazarlık sisteminin kanıtı olduğunu vurguladı.

11-16 Ekim günlerinde yapılan IGBCE Kongresi'nde finans kriziyle ilgili bir dizi karar alındı ve ekonominin çeperlerine itilen işçi kesimlerine ve göçmen işçilere yönelik bir üye kazanma stratejisi belirlendi.