Jump to main content
IndustriALL logotype
Article placeholder image

ICEMs deklaration om materialsektorn

18 November, 2005ICEM nyhetsbrev nr 26/2005

Vid ett möte i Bryssel, Belgien, den 17−18 november 2005, antog fackliga delegater vid ICEMs världskonferens om materialsektorn, vilken omfattar cement-, glas- och keramikindustrierna, följande uttalande:

Förhållandena i cement-, glas- och keramikindustrierna har präglats av samgåenden, förvärv och flyttad produktion. Vid ICEMs världskonferens om materialsektorn uppmärksammades de störningar sådana affärsförhållanden orsakar arbetare och deras familjer. Konferensen beslutade om åtgärder för att skydda fackföreningsmedlemmar och deras familjer från den osäkerhet som skapas av företags konsolideringar och de påföljande ekonomiska konsekvenserna för dessa människor. Konferensen beslöt vidta nödvändiga åtgärder i materialsektorn till skydd för arbetarnas intressen.

Konferensen antog följande förslag:

  • Under den kommande fyraårsperioden fram till ICEMs nästa världskonferens om materialindustrin ska medlemsförbunden söka inleda dialoger och uppnå ytterligare globala avtal med företag som har anknytning till materialsektorn.
  • Anslutna fackföreningar ska nyttja nya och nyskapande nätverksmetoder sinsemellan för att ytterligare förstärka den globala fackliga solidariteten.
  • Anslutna fackföreningar ställer sig till fullo bakom ICEMs kampanj mot missbruket av kontraktsarbete och inhyrd arbetskraft i alla aspekter av arbetslivet.
  • Anslutna fackföreningar ska bli mer uppmärksamma i övervakningen och säkerställandet av ansvarsfullt uppträdande från globala företag i cement-, glas- och keramikindustrierna med avseende på hälsa, säkerhet och miljö. Fackföreningar ska i synnerhet övervaka och samarbeta med arbetsgivare, liksom föra kampanjer mot, farorna med asbestos och silikos som orsakas av farliga material som används i dessa industrier.
  • ICEM-medlemmar i denna sektor ska inleda effektiva åtgärder på arbetsplasterna för att utbilda och höja medvetenheten om hiv/aids och säkerställa införande av meningsfulla program mot diskriminering av dem som lever med hiv/aids.
  • Anslutna fackföreningar ska åta sig att öka sina ansträngningar när det gäller den alltid aktuella genusfrågan om lika lön för lika arbete och säkerställa att all genusbaserad diskriminering elimineras på arbetsplatserna.

ICEM-anslutna fackföreningar i materialsektorn är fast beslutna om och engagerade i att vidta tillräckliga och meningsfulla åtgärder för att leva upp till detta program och utarbeta en fullständig rapport om framstegen med dessa initiativ till nästa världskonferens om materialsektorn.

Antogs den 18 november 2005
Bryssel, Belgien



Klicka här för mer information om denna konferens, däribland bakgrundsdokument och presentationer.