7 September, 2009
7 Ekim günü küresel sendikalar İnsana Yakışır Çalışma İçin Küresel Eylem Günü dolayısıyla etkinlikler düzenleyecek. 20 milyon üyeli ICEM, taşeron işçiliği kampanyası çerçevesinde, bu yıl özellikle Tayland ve Türkiye üzerinde duracak.
Tayland'da, ICEM üyesi sendikalardan oluşan ICEM'in Tayland Koordinasyon Komitesi ile Tayland Elektronik, Otomotiv ve Metal İşçileri Federasyonu ve Uluslararası Tekstil ve Deri İşçileri Federasyonu üyesi Tayland sendikaları, taşeron işçilerini sendikalaştırmak üzere ortak bir hazırlık çalışması başlattı. Ortak çalışma, Tayland devletinin ve çokuluslu şirketlerin sendikal faaliyetlere müdahalesini ve baskısını önlemeyi de amaçlıyor.
Tayland'da, küresel eylem günü dolayısıyla, hükümetin örgütlenme özgürlüğü ve toplu sözleşme hakkıyla ilgili 87 ve 98 nolu ILO sözleşmelerini onaylaması talebi de öne çıkarılacak. Ayrıca, ICEM Tayland Koordinasyon Komitesi ile Uluslararası Gıda ve Tarım İşçileri Federasyonu, Unilever'in uluslararası normlara aykırı eylemleri konusunda ortak bir çalışma yürütecek.
Tayland'daki etkinlikler çerçevesinde ulusal bir sendikal seminer ile bir yürüyüş düzenlenecek, işyerlerinde bildiriler dağıtılacak, basın toplantıları düzenlenecek. Ülkedeki 7 Ekime yönelik hazırlık ve planlama çalışmaları sürüyor.
Türkiye'de, Küresel Sendikalar Konseyi'nin Çalışma İlişkileri Grubu, ülkedeki sendikal örgütlerle birlikte, Dünya Bankası ile Uluslararası Para Fonu'nun 6-7 Ekim'de İstanbul'da yapılacak yıllık toplantısı sırasında etkinlikler düzenleyecek.
1 Ekim'de, Türkiye'deki ICEM üyesi ve diğer sendikal örgütler Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı ile bir toplantı yapacak. Toplantı, geçici ve taşeron işçilere eşit haklar sağlanması için hükümeti zorlamayı amaçlıyor. 2 Ekim'de ise ICEM Genel Sekreteri Manfred Warda, Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu (ITUC) Genel Sekreteri Guy Ryder ve diğer küresel federasyonların liderleri İnsana Yakışır Çalışma İçin Küresel Eylem Günü'yle ilgili olarak ortak bir basın toplantısı düzenleyecekler.
Türkiye'deki dört konfederasyon (TÜRK-İŞ, DİSK, KESK ve HAK-İŞ) düzensiz istihdama tabi güvencesiz işçilerle ilgili ayırımcı uygulamalar üzerinde duracak. TÜRK-İŞ ise işsizlik sigortası ve taşeron işçiliği konularında ülkenin değişik yerlerinde sempozyumlar düzenleyecek. Bu çalışma toplantılarından biri 7 Ekim'de Ankara'da Gazi Üniversitesi'nde yapılacak.
Temmuz ayında, ICEM ve Türkiye'deki üye sendikalar, geçici işçiliği ve taşeron ilişkilerini kurumlaştıracak “Özel İstihdam Büroları” yasa tasarısını engellemek için ortak çalışma yaptı.
Söz konusu tasarı 9 Temmuz 'da Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından veto edildi. ICEM ve diğer sendikal örgütler, 7 Ekim etkinlikleri çerçevesinde, veto edilen yasanın tekrar Meclis gündemine gelmemesi için de çalışacaklar.