5 October, 2009
İnsana Yakışır Çalışma İçin Küresel Eylem Günü (WDDW) etkinlikleri geçen hafta Türkiye'de başladı. Etkinliklerde tamgün istihdamın erozyonunun ve düzensiz istihdamın ve taşeron işçiliğininyaygınlaşmasının toplum açısından içerdiği tehlikeler üzerinde duruluyor.
ICEM, İnsana Yakışır Çalışma İçin Küresel Eylem Günü vesilesiyle bu yıl düzenlenen etkinlikler çerçevesinde, Türkiye'de ve Tayland'da topluma ağır zararlar veren geçici istihdamın ve taşeron işçiliğinin önlenmesiyle ilgili eylemleri öne çıkarıyor.
Tayland'da Devlet İşletmeleri Sendikaları Konfederasyonu ile birlikte ICEM üyesi sendikalar 7 Ekim sabahı Birleşmiş Milletler'In Rachadamnoen Caddesi'ndeki binası önünde toplanarak hükümet binasına kadar yürüyecek ve örgütlenme ve toplu sözleşme haklarıyla ilgili 87 ve 98 nolu ILO sözleşmelerinin Tayland tarafından onaylanmasını isteyecek.
Binlerce kişinin katılması beklenen yürüyüş ve mitingi Tayland Sendikal Dayanışma Komitesi ile birlikte kimya, petrol, kâğıt, otomotiv, elektronik, tekstil ve gıda işçilerini temsil eden sendikalar destekliyor.
1 Ekim günü İstanbul'da, önde gelen küresel sendikaların liderleri, Türkiye'de özel istihdam bürolarının yaygınlaştırılmasını öngören yasanın çıkarılmasını önleme konusunda dayanışmalarını dile getirmek üzere Türkiye'deki sendikal merkezlerin liderleriyle bir araya geldiler. Geçen Haziran ayında Türkiye'de parlamento bu konuyu düzenleyen bir yasayı sivil toplum örgütlerinin görüşlerini almadan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün onayına sunmuştu.
Cumhurbaşkanı Gül'ün veto ettiği yasa tasarısı, şirketlere geçici işçi kiralayacak gerçek veya tüzel kişi simsarların kolayca faaliyet göstermesine büyük olanaklar sağlıyordu.
Geçen Perşembe, ICEM Genel Sekreteri Manfred Warda. Uluslararası Tekstil İşçileri Federasyonu (ITGLWU) Genel Sekreteri Neil Kearney, Uluslararası Metal İşçileri Federasyonu (IMF) Genel Sekreteri Jyrki Raina ve ICEM Kimya ve Lastik Sorumlusu Kemal Özkan ile Türkiye'deki sendikaların başkanları ve Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu yasa tasarısının hükümet tarafından tekrar gündeme getirilmesi olasılığına karşı neler yapılabileceğini görüşmek üzere bir araya geldiler.
Sendika liderleri Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer ile birlikte
Daha sonra aynı gün, ICEM Yönetim Kurulu üyesi Kumlu ve küresel sendikaların yöneticileri Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer ile görüştüler. Bakan yasa tasarısının şu an parlamentonun gündeminde bulunmadığını belirtti.
Görüşmede Türkiye'de sendikal hak ve özgürlükler konusu üzerinde de duruldu. Dinçer, Türkiye'de işçiler açısından acımasız hükümler içeren iş yasasında ILO sözleşmeleri ve AB normları doğrultusunda değişiklikler yapmak için küresel sendikal hareketle işbirliği yapmaya bakanlığının hazır olduğunu söyledi. Küresel sendikaların yöneticileri 1 Ekim günü Hak-İş başkanı Salim Uslu ve DİSK başkanı Süleyman Çelebi ile de ayrı ayrı görüştüler.
2 Ekim İstanbul'daki Basın Toplantısı
2 Ekim'de ise Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu (ITUC) Genel Sekreteri Guy Ryder'ın da katılmasıyla, Warda, Kearney, Raina ve Türkiye'deki dört ulusal sendikal merkezin (konfederasyonun) başkanları ortak bir basın toplantısı düzenlediler. Toplantıya Türkiyeden 60 sendikanın yönetici ve temsilcileri ile medya mensupları katıldılar.
Basın toplantısında da düzenli ve tamgün istihdamın tasfiyesi ve yerini geçici işçiliğin ve taşeron işçiliğinin alması sürecinin işçilerin yaşam standartları açısından yarattığı tehdit üzerinde duruldu.
7 Ekim'den itibaren iki gün boyunca DİSK örgütlü olduğu bütün işyerlerinde ITUC'un konuyla ilgili bir bildirisini dağıtacak.
Türk-İş ise Ankara'da Gazi Üniversitesi'nde insana yakışır çalışma konulu uluslararası bir sempozyum düzenleyecek. Sempozyuma Küresel Sendikalar Konseyi'nin temsilcileri katılacak.