Jump to main content
IndustriALL logotype
Article placeholder image

ICEM Yemen işçilerinin genel grevini destekliyor

17 May, 2010

ICEM, Yemen sendikalarının 15 Mayıs'ta başlayan genel grevini destekledi. Yemen Genel İşçi Sendikası YGİS tarafından çağrısı yapılan grev, Başbakan Ali Mujavar'ın Yemen Riyal'inin değer kaybetmesi ve patlayan enflasyon karşısında işçilerin ücret artış taleplerini reddetmesi sonucu başladı.

Mayıs ayının 15'inde bir saatlik iş bırakma eylemi ile başlayan grev dün tekrarlandı. Bugün ve yarın, 18 Mayıs'ta, üç saatlik bir iş bırakma eylemi gerçekleştirilecek. Eğer hükümet bir hafta içerisinde sorunun çözümüne yönelik adım atmazsa 24 Mayıs'ta tam gün grev yapılacak.

Sendika başkanı Muhammed al Cadri “YGİS son iki yıldır Yemen halkını etkileyen hayat pahalılığı ve fiyatların hızla artmasından dolayı çalışanların ücret ve maaşlarında artış talep ediyor. YGİS aynı zamanda bugün 100 Dolar'dan daha az ücret alınan ülkede aylık asgari ücretin 300 Dolar olmasını talep ediyor.” dedi.

YGİS aynı zamanda dolaylı vergilerin düşürülmesini, işçilerin sağlık koşullarının iyileştirilmesini, taşeron işçilere güvenceli ve düzenli iş sağlanmasını, yaşam koşullarının iyileştirilmesini talep ediyor. Hükümet daha önce bu konuda sendikanın vurguladığı sorunların araştırılması için ortak bir komite oluşturmuştu. Fakat komite hiçbir zaman çalışmadı.

Sendika sağlık, elektrik, su ve hava işletmelerindeki acil birimler dışında çalışan bütün kamu ve özel sektör işçilerini greve çağırdı. Greve ICEM üyesi Yemen Petrol Kimya ve Maden İşçileri Sendikası'nın da katılması beklendi.

YGİS 12 sendika ve birçok yönetim bölgesindeki 15 şubeden oluşan 520.000 üyeli bir sendika olarak faaliyet yürütüyor.