Jump to main content
IndustriALL logotype
Article placeholder image

ICEM - Vilka är vi? Vad gör vi?

29 August, 2005FÖRENAR VÄRLDENS ARBETARE

Hur kan arbetarna trotsa de mäktiga, globala koncernerna?

Genom att organisera sig globalt.

Det är därför fler än 20 miljoner arbetare världen över redan är medlemmar i ICEM, Internationella kemi-, energi-, gruv- och fa-briksarbetarefederationen.

ICEM är en snabbt växande, branschbaserad, facklig världsorganisation som sätter praktisk solidaritet i centrum. Federationen samlar fackförbund inom sina branscher från alla världsdelar. Målet är att bli en sant global facklig organisation.

ICEMs dagordning består av följande huvudpunkter:

  • Förhandla om och övervaka tillämpningen av globala avtal med multinationella företag - framför allt avtal som reglerar arbetstagarnas rättigheter, bidrar till jämställdhet på arbetsplatsen och sprider de strängaste arbetarskydds- och miljönormerna till alla delar av världen.
  • Skapa kontakter mellan företrädarna för arbetstagare i globala koncerner genom att bygga fackliga nätverk.
  • Samordna solidaritets- och stödaktioner för medlemsorganisationer i konflikt.
  • Stödja facklig uppbyggnad i länder där fackföreningsrörelsen är svag eller obefintlig.
  • Tillhandahålla information och specialistkunskaper om olika ämnen, från kollektivförhandlingar till arbetarskyddsnormer.
  • Företräda arbetstagarnas intressen i FN, dess organ och andra mellanstatliga organ.
  • Utbilda fackliga funktionärer och medlemmar och bidra till facklig utveckling.


ICEM organiserar fackförbund inom följande branscher:

Energiindustrin

Prospektering, utvinning, framställning, raffinering och distribution av alla primära och sekundära energislag.

All slags gruv- och stenbrottsindustri

Prospektering, utvinning och vidarebearbetning av antracit och lignit, metalliska och icke-metalliska mineraler, sand, grus, lera och ädelstenar.

Kemisk och biovetenskaplig industri

Forskning, framställning och raffinering av kemiska grundämnen, föreningar och produkter, läkemedel, kemisk-tekniska produkter, petrokemiska produkter, agrokemikalier, plaster, plastprodukter och kompositer samt konstfibrer. Forskning och tillverkning av produkter och material som bygger på biovetenskapliga metoder eller genteknologi.

Massa- och pappersindustri

Forskning, framställning och bearbetning av massa, papper, papp, kraft, pappersemballage samt övriga produkter av papper och papp.

Gummiindustri

Forskning och framställning av syntetgummi och kompositer och bearbetning av varor av både natur- och syntetgummi.

Diamant-, ädelstens-, smyckes- och prydnadsföremålsindustrin

Sortering, slipning och polering av diamanter och ädelstenar, pärlodling och infattning av pärlor; tillverkning av smycken och prydnadsföremål.

Glas-, keramik och cementindustri samt därtill anknutna industrier

Forskning, framställning och bearbetning av planglas, emballageglas, glasfibrer, servisglas och alla övriga glasprodukter; av porslin, stengods och keramiska material, kompositer och produkter; av cement, icke-metalliska mineral, kompositer och produkter.

Miljötjänster

Avfallshantering, sopsortering, kontroll av föroreningar, återvinning, rengöring och underhåll, tvätteri-, kemtvätts- och sanitetsservice, bärar- och bevak-ningstjänster samt besläktad verksamhet.

Service och diverse

Service och diverse industrier som inte tillhör andra internationella yrkessekretariats organisationsområden.


ICEM organiserar arbetstagare av alla kategorier inom dessa branscher.

I november 2007 företrädde ICEM 467 fackförbund i 132 länder. Förfrågningar välkomnas från andra fackföreningar inom ICEMs organisationsområde världen över.

ICEM förenar arbetare oavsett ras, nationalitet, kön och religionstillhörighet. Internationalen stödjer en hållbar industriell utveckling. ICEM arbetar för stränga arbetarskyddsnormer och för industriella produkter och processer som bygger på miljötänkande. ICEM arbetar också för global tillämpning av bästa möjliga metoder och rutiner - särskilt inom multinationella bolag.


ICEMS HÖGSTA FUNKTIONÄRER




Ordförande
Senzeni Zokwana


Generalsekreterare 
Manfred Warda
 

ICEM främjar modern teknik för utbyte av information mellan medlemsorganisationerna, bl.a. datornätverk. Internationalen satsar särskilt på att utvidga kontakterna och samarbetet mellan fackföreningar som organiserar arbetstagare i de multinationella bolagens världsomspännande verksamheter inom ICEMs branscher.

ICEM samlar in och sprider facklig information och specialkunskaper med hjälp av en pool av specialister inom medlemsorganisationerna världen över. Internationalens egen personal ger snabba svar på frågor från fackföreningar om exempelvis trender vad gäller kollektivavtal och företagsstrukturer eller hälsoriskerna med en ny industrikemikalie.

ICEM anser att dess politik måste "ägas" lokalt av medlemmarna på gräsrotsnivå - inte komma som ett direktiv uppifrån. ICEMs politik måste vara inriktad på medlemsorganisationernas vardagsbehov. ICEM är noga med att se till att programmen för facklig uppbyggnad inte bidrar till att skapa organisationer som inte klarar sig på egen hand. Stödet till nybildade fackföreningar bygger på hjälp till självhjälp.

Samtidigt som ICEM bevarar den globala enigheten har internationalen överlåtit en del av sina beslut och sitt agerande på de olika regionerna i världen.

Särskilda stadgebestämmelser säkerställer att kvinnliga arbetstagare världen över är tillfredsställande representerade inom ICEM, som också driver program för att tillgodose deras särskilda behov.

ICEM ger ut en rad allmänna och specialinriktade publikationer, både tryckta och i elektronisk form via Internet. Internationalen förespråkar också arbetstagarnas intressen i media världen över. Och webbplatsen www.icem.org är först med nyheter och synpunkter från fackföreningsvärlden.

ICEM framför ofta klagomål på arbetstagarnas vägnar till nationella myndigheter och internationella organ. Till dessa hör de relevanta organen inom FN, t.ex. Internationella arbetsorganisationen och Världshälso-organisationen.

ICEM håller nära kontakt med fackföreningsrörelsens övriga branschbaserade Yrkessekretariat, fria fackföreningsinternationalen, regionala fackliga organ i alla världsdelar och andra organisationer som arbetar med frågor som direkt påverkar internationalens medlemmar (t.ex. miljöfrågor och mänskliga rättigheter).

De största arbetsgivarna i världen är nu globalt organiserade. Fackföreningsrörelsen får inte hamna på efterkälken. ICEM anser att fackföreningar världen över måste inrikta sig på sina huvudmål - att höja arbetstagarnas löner, att förbättra arbetsvillkoren och att rekrytera nya medlemmar.