Jump to main content
IndustriALL logotype
Article placeholder image

ICEM – kimiz, ne yapıyoruz

29 August, 2005Dünya işçilerini birleştiriyoruz

İşçiler küresel şirketlerin gücüne nasıl karşı koyabilirler? Küresel düzeyde örgütlenerek.

Bütün dünyada 20 milyondan fazla işçinin ICEM'e (Uluslararası Kimya, Enerji, Maden ve Genel İşçil Sendikaları Federasyonu) üye olmasının nedeni budur.

ICEM dayanışmayı hayata geçirmeye yönelik, işkolu esasına dayalı, hızla büyüyen bir dünya işçi federasyonudur. ICEM bütün kıtalarda aynı sektörden sendikaları çatısı altında bir araya getiriyor. Amacı gerçek bir küresel sendika olmak.

Federasyonun başlıca faaliyet konuları şunlardır:

• esas olarak işçi hakları, iş yaşamında eşitlik ve sağlığı, güvenliği ve çevreyi koruma standartlarının dünya ölçeğinde en yüksek düzeye çıkarılması gibi alanlarda çokuluslu şirketlerle küresel sözleşmeler bağıtlanması ve bu sözleşmelerin izlenmesi;

• küresel şirketlerde sendika temsilcilerinin ağ kurmasını sağlamak;

• uyuşmazlıklar sırasında üye sendikalara verilen dayanışma ve desteğin koordinasyonu;

• Sendikaların zayıf olduğu veya bulunmadığı ülkelerde sendikal örgütlerin güçlendirilmesi;

• İş sağlığı ve güvenliği standartlarından toplu sözleşmeye kadar uzanan alanlarda bilgi ve uzmanlık sağlanması;

• Birleşmiş Milletler, ona bağlı örgütler ve hükümetlerarası kuruluşlarda işçilerin temsil edilmesi ve çıkarlarının korunması;

• sendika üyeleri ve sendika kadrolarının eğitilmesi.


ICEM son derece çeşitli işkollarında faaliyet göstermektedir:

Enerji
Bütün birincil ve ikincil enerji kaynaklarının arama, üretim, çıkarma, rafinaj ve dağıtım faaliyetleri.

Maden ve Taşocakları
Taşkömürü ve linyit, metal ve metal dışı mineraller, kil, kum, çakıl ve değerli taşların bulunması, çıkartılması ve işlenmesi.

Kimyasalllar ve Biyobilim
Kimyasal elementlerin, bileşiklerin, ürünlerin, ilaçların, kimyasal içeren teknik ürünlerin, petrokimya ürünlerinin, tarım kimyasalları, plastikler, plastik ürünleri bileşikleri ve sentetik elyafların araşrılması, üretimi ve rafinajı. Genetik mühendisliği teknikleri veya biyoteknik yöntemleriyle elde edilen ürün ve maddelerin araştırılması ve imali.

Kâğıt ve Kâğıt Hamuru
Kâğıt hamuru, kâğıt, kahverengi ambalaj kâğıdı, kâğıt paketleme ve diğer kâğıt ve kâğıt ürünlerinin araştırılması, üretimi ve dönüştürülmesi.

Kauçuk
Sentetik kauçuk ve bileşiklerinin araştırılması ve üretimi ile doğal ve sentetik kauçuk ürünlerinin üretimi

Elmas, Değerli Taşlar, Ziynet Eşyası ve Mücevher Üretimi
Elmas ve değerli taş çeşitleri kesme ve parlatma; inci üretimi ve şekillendirmesi; ziynet eşyası ve mücevherat üretimi.

Cam, seramik, Çimento ve İlgili Sektörler
Düz cam, şekilli cam, cam elyafı, bina pencereleri için cam, teknik cam ve diğer cam ürünlerinin tamamı; bütün çanak çömlek çeşitleri, kil ve seramik materyaller, bileşikler ve ürünleri; çimento, metal olmayan mineraller, bileşikler ve ürünlerin fabrikasyonu, üretimi ve araştırılması.

Çevre Hizmetleri
Çöp ve atık yok etme ve geri kazanma, hava kirliliğinin kontrol edilmesi, geri dönüşüm, temizlik ve bakım, çamaşırhane, kuru temizleme, temizlik hizmetleri, hamallık, güvenlik ve ilgili hizmetlerin üretimi

Hizmet ve Muhtelif Sektörler
Öbür küresel federasyonların faaliyet alanı dışında kalan hizmetler ve işkolları.


ICEM üyeliği faaliyet alanına giren işkollarındaki bütün çalışanları kapsar.

 

Kasım/2007 itibarı ile, ICEM, 132 ülkeden 467 işkolu sendikasını temsil etmektedir. Federasyon dünya ölçeğinde faaliyet alanına giren sendikaların katılımına açıktır.

ICEM ırk, milliyet, toplumsal cinsiyet ve inanç farkı gözetmeksizin bütün işçileri bir araya getiriyor. Sürdürülebilir endüstriyel gelişmeyi destekliyor. ICEM çevreye saygılı endüstriyel ürünleri ve faaliyetleri destekliyor, işyerinde iş güvenliği ve sağlığı standartlarını geliştirmek için kampanyalar yürütüyor. ICEM mümkün olan en iyi standartların, özellikle ÇUŞ'lar içerisinde, küresel olarak uygulanmasını sağlamayı amaçlıyor.


ICEM Merkez Kadroları



Başkan
Senzeni Zokwana



Genel Sekreter
Manfred Warda

ICEM üye sendikalar arasında bilgisayar ağını da içeren bilgi alışverişinin modern tekniklerle gelişmesini sağlıyor. Özellikle sektördeki büyük çokuluslu şirketlerin bütün dünyadaki işletmelerinde sendikalar arasındaki iletişim ve işbirliğini geliştiriyor.

Sendikal uzmanlık birikiminin merkezi konumundaki ICEM dünyanın dört bir yanındaki üye sendikaların uzman kadrolarından yararlanıyor. ICEM'in kendi kadroları ise örneğin toplu sözleşme trendleri, şirket yapıları veya yeni bir endüstriyel kimyasalın sağlık açısından tehlikeleri gibi özgül alanlardaki sorulara hızla cevap veriyor.

ICEM uyguladığı politikaların yukarıdan dayatılmayıp üye tabanı tarafından “sahiplenilmesi” gerektiğine inanıyor. Bu politikalar üyelerin temel günlük ihtiyaçları ile ilgili olmalıdır. ICEM'in sendikal yapıları güçlendirme programları, yeni ortaya çıkan sektör sendikalarının kendi ayakları üzerinde durmasına yardımcı olma anlayışına dayanmaktadır.

ICEM bir yandan küresel birliğini devam ettirirken, öte yandan da dünyanın değişik bölgelerine karar ve eylem konusunda yetki devri yoluna gitmiştir.

Kadınların özgül sorunlarına yönelik programlar yürüten ICEM bütün dünyada kadınların gerektiği gibi temsil edilmesini sağlamayı amaçlıyor.

ICEM hem basılı hem de internet ortamında çeşitli genel ve özel yayınlar çıkarıyor. Aynı zamanda işçilerin sorunlarının dünya medyasında dile gelmesini sağlıyor. Ayrıca, www.icem.org internet sitesi, sendikalardan haberler veren ve sendikaların görüşlerine yer veren ilk internet sitesidir.

ICEM işçileri ulusal makamlar ve uluslararası kuruluşlar nezdinde temsil eder. Bu uluslararası kuruluşlar arasında ILO ve Dünya Sağlık Örgütü gibi BM uzmanlık örgütleri yer alır.

ICEM diğer sektörlerdeki Küresel Sendikal Federasyonlarla, Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu ITUC ile, bütün kıtalardaki sendikal bölge örgütleri ile ve ICEM üyeleriyle doğrudan ilgili konularda eylemler düzenleyen diğer örgütlerle yakın ilişkiler yürütüyor.

Bugün düyadaki büyük işverenler küresel olarak örgütlüler. Sendikalar bu sürecin gerisinde kalamazlar. ICEM dünya çapında işkolu sendikacılığının, işçilerin ücret ve çalışma koşullarının geliştirilmesi ve yeni üyeler kazanılması ana görevine odaklanması gerektiğine inanıy.